Zuinig omspringen met water dankzij zeven zomertips

Gepubliceerd opdonderdag 9 jun 2022 om 08:50
De natuur snakt naar regen. Tegelijkertijd hopen we met z’n allen op een zonnige zomer, waarbij water de nodige verfrissing brengt. Met deze tips van de Watergroep slaag je erin om in droge periodes (nog) zuiniger om te springen met drinkwater.
  1. Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen.
  2. De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig.
  3. Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
  4. Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je zo ook beschadiging van de planten.
  5. Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.
  6. Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  7. Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.