Zorgzame buurt Neerglabbeek

 Oudsbergen zet de komende jaren in op zorgzame buurten. Om het project in onze gemeente uit te rollen, werkt Oudsbergen samen met SAAMO Limburg. Het tweede project start in Neerglabbeek. 

De eerste stap: de buurtanalyse

Het project splitst zich op in verschillende fasen. In alle stappen van het proces worden de inwoners van Neerglabbeek zoveel mogelijk betrokken. Wij willen hun idee├źn en suggesties horen en zo weten wat er leeft binnen Neerglabbeek. 

De eerste fase is de buurtanalyse. Daarin leren we de sterktes, zwaktes, kansen en uitdagingen binnen Neerglabbeek kennen. 

  • Daarnaast verzamelen we allerlei cijfers over Neerglabbeek en haar inwoners. Deze cijfers zijn afkomstig van interne partners binnen de gemeente, de gemeentemonitor en de databank van Limburg in Cijfers. Zo nemen we belangrijke informatie over de buurt mee in de analyse. Denk aan: Wie woont er in de buurt? Wat is de gemiddelde leeftijd? Welke talen worden er gesproken? Hoe wonen mensen er? Welke sociale hulpverlening is er aanwezig? Zijn er ontmoetingskansen?
  • We luisteren naar de inwoners van Neerglabbeek tijdens buurtbabbels en individuele gesprekken. Zo leren we welke noden en behoeften zich voordoen bij de buurtbewoners. We kregen een beeld van Neerglabbeek op vlak van samenhorigheid, zorg en sociale verbondenheid. De buurtbabbels vonden plaats op 7, 9 en 20 september.

Welke stappen volgen nadien?

  • De resultaten van de buurtanalyse worden aan de buurtbewoners voorgesteld. 
  • De analyse vormt de basis voor een buurtactieplan. Daarin leggen we alle acties vast die we zullen uitvoeren om van Neerglabbeek een zorgzame(re) buurt te maken. De acties worden samen met de buurt bedacht en besproken. Het volledige plan wordt nadien voorgelegd aan de bewoners tijdens een samenkomst.

Meer info

Wil je meer lezen over

  • de uitrol van een zorgzame buurt,
  • het doel van het project,
  • ...,
  • het project in Nieuwe Kempen?

Lees hier alles over buurtgerichte zorg