Zo bespaar je op huisvuil

Gepubliceerd op  woensdag 12 jan 2022 om 15:34
Hoe beter je sorteert, hoe minder afval er in jouw grijze container terechtkomt. En dat verschil voel je in je portemonnee.

Hoezo?

De inhoud van je grijze container wordt niet gerecycleerd, maar verbrand. Die verbranding vraagt veel energie en er gaan veel kostbare grondstoffen verloren.

Daarom betaal je meer voor de verwerking van huisvuil dan voor andere afvalsoorten, die gerecycleerd worden. Hoe meer afval je apart sorteert, hoe meer Limburg.net recycleert en hoe minder je betaalt.

Het grote zwarte gat

Uit heel wat bevragingen en metingen blijkt dat er enorm veel afval in de huisvuilcontainer belandt dat er eigenlijk niet  in thuishoort. En voor al dat fout gesorteerde afval betaal je het hoogste tarief. Dat kan beter, en het kost niet eens zoveel moeite.

Wat kan jij doen?

Heel wat afval komt Limburg.net bij jou aan huis ophalen. Plastic kan je in de blauwe pmd-zak buitenzetten en ook papier en karton wordt apart opgehaald. Glas en textiel horen ook niet thuis in de huisvuilcontainer.

Als je al die afvalsoorten apart sorteert, duurt het heel wat langer voor je grijze container helemaal vol is. En je betaalt ook minder. Heel wat andere afvalsoorten worden bovendien apart ingezameld in het recyclagepark.

Behoud containers tot 2028

Oudsbergen behoudt het systeem van afvalcontainers nog tot en met 2028.

In 2018 namen de inwoners van Ellikom en Wijshagen deel aan een proefproject om op een nieuwe manier afval in te zamelen. In dat nieuwe systeem worden tijdens één ophaalronde verschillende afvalfracties in aparte zakken opgehaald. Uit het proefproject kwamen het gebruiksgemak en het comfort van de afvalcontainers sterk naar voren.

Het weegsysteem, zoals dat met de containers gebeurt, beschouwden de inwoners ook als correct en eerlijk. Hoewel de containers een duurdere optie zijn, stelt de gemeente de voorkeur en het comfort van de inwoners voorop.

Meer info over de grijze afvalcontainers