Woon gezond: tips om je huis gezond te houden

  • 30 oktober 2019

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen door de producten die je gebruikt of nieuwe materialen die je in huis haalt. En dat kan een slechte invloed hebben op je gezondheid.  Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.

Met onze tips kun je aan de slag gaan om bewuster producten en materialen te kiezen en te gebruiken. Door je woning ook nog goed te ventileren en te verluchten zorg je ervoor dat schadelijke stoffen zich niet opstapelen in je huis.

Houd je huis gezond

Ga voor een rookvrij huis. Roken in huis is de grootste vervuiler van de binnenlucht. De vervuilende stoffen in sigarettenrook kunnen zich verspreiden in het hele huis, ze blijven lang hangen en kunnen zich ook vastzetten op meubels, stoffen en speelgoed. Wonen in een huis waar gerookt wordt, vergroot de kans op astma, middenoorontstekingen en wiegendood.

Lees het etiket en kies bewust voor schoonmaakproducten zonder gevarensymbool. Geef de voorkeur aan producten met een (eco)label. Zo spaar je ook het milieu.

Maak slimme keuzes tijdens het poetsen. Heb je al die producten echt nodig? Soms kan een spons of een microvezeldoek wonderen doen. Of probeer eens natuurlijke middelen, zoals azijn, citroensap of soda. Bij het gebruik van spuitbussen wordt het product verneveld in fijne druppeltjes die je diep inademt. Door te kiezen voor een fles met schroefdop, vermijd je dit.

Heb je last van onaangename geurtjes in huis? Koop geen luchtverfrissers maar verlucht je woning. Leg ook best geen wierookstokjes of geurkaarsen in je winkelmandje.

Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Niet alleen in de buitenlucht via je schoorsteen, maar ook in huis zorgen ze voor luchtvervuiling. Stook je toch? Gebruik dan onbehandeld hout en zorg voor een voortdurende aanvoer van verse lucht.

Klus gezond

Ga je je huis (her)inrichten? Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: sta even stil bij wat je precies in huis haalt. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Voer deze af door extra te verluchten. Draag beschermende kledij en een mondmasker indien nodig en volg altijd de instructies in de gebruiksaanwijzing.

(Ver)bouw gezond 

Heb in je bouw- of renovatieproject aandacht voor ventilatie en klimaatbestending (ver)bouwen. Kies voor ramen met ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Isoleer en denk aan het plaatsen van zonnewering. Je aannemer of architect kan je hierbij helpen.

Ook na een grondige renovatie is extra verluchten gedurende twee jaar aan te raden om het bouwvocht en de emissie van chemische stoffen uit bouwmaterialen af te voeren. Op zoek naar meer info? Neem een kijkje op www.gezondheidenmilieu.be en www.bouwgezond.be