Wilddetectiesysteem langs de N76 Weg naar Opglabbeek is actief

Gepubliceerd opdonderdag 7 jul 2022 om 17:47
Er is een wilddetectiesysteem op de N76 Weg naar Opglabbeek. Dat waarschuwt weggebruikers ter hoogte van één oversteekpunt via dynamische verkeersborden voor overstekend wild. Het systeem moet verkeersongevallen met wild vermijden, zonder het leefgebied van de wilde dieren te versnipperen.

Eerder al plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer ecorasters om het risico op ongevallen tussen wilde dieren en voertuigen te verminderen in deze bosrijke omgeving. Dat gebeurde aan beide zijden van de weg over een lengte van ongeveer 5 kilometer, van net na de Gestelstraat in Oudsbergen (aan het fietsoversteekpunt) tot net voor de Henri Forirstraat in Genk. De afrastering vormt een barrière voor de dieren, zodat ongecontroleerde oversteekbewegingen niet meer mogelijk zijn. 

Dankzij het wilddetectiesysteem kunnen de dieren op een gecontroleerde plaats de rijweg oversteken. De lijndetectie registreet de dieren bij de opening in de rasters. Meteen worden de gekoppelde dynamische snelheidsborden geactiveerd, en wordt de weggebruiker gewaarschuwd dat er grotere zoogdieren in de buurt zijn die mogelijks willen oversteken.