Wijshagerkiezel: fietspaden en riolering

De Wijshagerkiezel krijgt nieuwe fietspaden. Er komt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad vanaf de rotonde aan de omleidingsweg tot aan de Venstraat en vrijliggende enkelrichtingsfietspaden vanaf de Leemakkerstraat tot aan de grens met Bree. Tussen de Venstraat en de Martinlaan komen aan beide zijden van de weg nieuwe aanliggende fietspaden. Er komt ook een beveiligde fietsoversteekplaats ter hoogte van de Venstraat. De bestaande fietspaden tussen de Martinlaan en de Leemakkerstraat blijven behouden.

Samen met de aanpassingen aan de fietspaden, vernieuwen de nutsmaatschappijen tegelijk hun kabels en leidingen voor elektriciteit, water, gas en telecom. Fluvius legt een gescheiden riolering aan tussen de Venstraat en de Martinlaan, zodat afvalwater en regenwater apart opgevangen en afgevoerd kan worden.

Verloop van de werken

De werken starten op 22 november 2021 en zijn opgedeeld in 3 fases:

  • Fase 0: voorbereidende nutswerken
  • Fase 1: zone tussen de rotonde van de omleidingsweg en de Martinlaan
  • Fase 2: zone tussen de Leemakkerstraat en de gemeentegrens met Bree (Grensstraat)

De planning van fase 1 en 2 wordt verder in detail uitgewerkt zodra de aannemer bekend is.

Bereikbaarheid

Algemene verkeersprincipes

Tijdens de voorbereidende nutswerken kan het verkeer via de Wijshagerkiezel blijven rijden en de werken passeren aan de hand van tijdelijke verkeerslichten.

Tijdens de hoofdwerken is de verkeershinder groter. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren is het gedeelte van de Wijshagerkiezel waar gewerkt wordt volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer volgt in beide richtingen een omleiding:

  • Fase 1: via de Weg op Bree (N76) en de Martinlaan (zowel auto’s als fietsers)
  • Fase 2: via de Meeuwerkiezel (N76) – Ring Bree – N730 voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsverkeer is een lokale omleiding via de Martinlaan – Bosdijkstraat – Grensstraat.

Ook de bussen van De Lijn zullen hinder ondervinden van de wegenwerken en de omleidingen moeten volgen. Meer info over de aangepaste dienstregeling en routes vind je op www.delijn.be/omleidingen .

Toegankelijkheid van woningen

De woningen langs de Wijshagerkiezel blijven tijdens de werken zoveel mogelijk bereikbaar. De aannemer herstelt de toegang tot de huizen met tijdelijke steenslag nadat hij deze voor de werken heeft opgebroken. Op de momenten dat er vlak voor de woning gewerkt wordt, is toegang met de wagen niet mogelijk. De aannemer voorziet dan wel steeds een doorgang of voetgangersbruggetje, zodat alle woningen en handelszaken te voet (of met de fiets aan de hand) steeds bereikbaar blijven.

Actuele verkeerssituatie

Tijdens de nutswerken kan het verkeer via de Wijshagerkiezel blijven rijden in beide richtingen. Ter hoogte van de werken moet het verkeer beurtelings passeren via tijdelijke verkeerslichten.

Infovergadering

Op 17 november 2021 werd een infovergadering georganiseerd voor de bewoners van Wijshagen. Je kan het presentatiemateriaal hier downloaden: 2021117 Infosessie Wijshagerkiezel.pdf3,3 Mb(pdf)

Met de steun van

Dit project krijgt financiële steun van het fietsfonds van de provincie Limburg en het Vlaams gewest.