Oudsbergse watermolens

Fiets langs klaterende watermolens in de idyllische valleien van de Abeek, Bosbeek en Itterbeek. Bossen, vennen en zandduinen maken het decor overweldigend. Pauzeer voor een lichte lunch, een verfrissende bierdegustatie of een heerlijk diner in het sterrenrestaurant Slagmolen. Hou zeker halt bij de picknickplaatsen aan Ruiterskuilen en aan de Bosbeek en geniet van het mooie uitzicht.

Praktisch

  • Startplaats: Dorpermolen, Dorpermolenstraat 5 OF Tievis, Groenstraat 11
  • Afstand: 44,5 km
  • Knooppunten 02 – 32 – 33 – 70 – 527 – 59 – 38 – 37 – 35 – 570 – 571 – 31 – 23 – 524 - 02
  • Download het GPX-bestand: oudsbergse-watermolens.gpx65,9 Kb(gpx)

10 hoogtepunten onderweg

1. Olieslagmolen

De voormalige Slagmolen van Ellikom werd in 1960 geschonken aan het openluchtmuseum van Bokrijk. Ze stond aanvankelijk aan de Abeek in een zijstraat van de Reppelerweg. Op de site is geen enkel overblijfsel van de molen te zien. Je kan er wel picknicken.

Volg de bewegwijzering vanaf de Betonweg en de Weverstraat in Ellikom

2. Neermolen

De Neermolen is waarschijnlijk de oudste molen van Ellikom. Ze werd al in 1448 vermeld. In 1502 was ze in bezit van de Commandeur van de Commanderij van Gruitrode. Van deze molen vind je nu enkel de molensteen terug, ingemetseld in een gevel van het gebouw. Dit gebouw is niet toegankelijk voor het publiek.

Neermolenweg 9

3. De Hoogmolen

Tussen de knooppunten 01 en 02 op het fietsroutenetwerk Limburg tref je De Hoogmolen aan. Deze molen werd voor het eerst vermeld in 1500, maar bestond al langer. De molen diende als koren- en volmolen. De molen en de omliggende gebouwen zijn mooi gerestaureerd en ingericht als hotel met brasserie.

Hoogmolenweg 15

4. Berenheidemolen

De Berenheidemolen ligt op 800 m van de fietsroute. Aanvankelijk was het een olieslagmolen maar na verbouwing werd het een olie- en korenmolen. Op het einde van haar tijdperk werkte de molen nog enkel als graanmolen. Deze molen is niet toegankelijk voor het publiek.

Berenheide 8

5. De Dorpermolen

De Dorpermolen dateert waarschijnlijk al van 1470. Ze was een water-, graan- en banmolen. In 1993 werd de molen beschermd als monument. De molen werd gerestaureerd en ingericht als een gezellige brasserie. Zowel binnen als buiten kun je de molen nog zien draaien.

Dorpermolenstraat 5

6. Picknickplaats Ruiterskuilen

Aan knooppunt 33 beland je in het natuurgebied Duinengordel. Dit unieke landschap herbergt eeuwenoude eiken, diepblauwe vennen, glooiende heides en grote landduinen. Zeldzame diersoorten voelen er zich thuis. Verpoos even bij de picknickplaats aan het ven Ruiterskuilen en speur naar blauwe libellen.

7. Restaurant Slagmolen

Tussen de knooppunten 527 en 59 in Opglabbeek passeer je het sterrenrestaurant De Slagmolen, een heerlijk adresje aan de Bosbeek. Ontdek er de kookkunsten van chefkok Bert.

Molenweg 177

8. Oudsberg

De Oudsberg, de parel van Duinengordel, prijkt als hoogste landduin van Vlaanderen op ongeveer 2,5 km voor knooppunt 37. Via de Zavelstraat in Opoeteren bereik je deze topplek het makkelijkst. Beslist een omweggetje waard!

9. Picknickplaats Bosbeek

Picknicken en pootje baden aan de oevers van de Bosbeek? Dat kan aan het vlonder tussen de knooppunten 38 en 37 ter hoogte van de
Berkendijk. Geniet aan de rand van het heldere water.

10. Itterbeek & Vallei van de Baatsbeek

Na knooppunt 571 passeer je de vallei van de Itterbeek en de Baatsbeek. Zeldzame planten, vogels en insecten vertoeven er in de waardevolle hooilanden, bron- en broekbossen.