Wat is Kindvriendelijk Oudsbergen?

In 2014 ontving Meeuwen-Gruitrode het label ‘kindvriendelijke gemeente’ voor een periode van 6 jaar. Een prestigieuze erkenning als beloning om kinderen en jongeren een centrale plaats te geven in alles wat de gemeente onderneemt. Oudsbergen is ambitieus en gaat steevast voor een nieuwe erkenning in 2020. Maar wat houdt dit precies in?

Kindvriendelijk = mensvriendelijk

Een Oudsbergen waar het goed leven is voor kinderen en jongeren is ook een gemeente waarin het aangenaam wonen is voor elke Oudsbergenaar. De Verenigde Naties zeiden in 1996 al dat het welbevinden van kinderen de ultieme indicator is voor een gezonde woonomgeving, een democratische gemeenschap en een goed bestuur.

Hoe dan?

Bijvoorbeeld: kinderen en jongeren verplaatsen zich in de gemeente vaak te voet of met de fiets. Een mobiliteitsbeleid dat op hen is afgestemd, zorgt voor veiligere wegen voor iedereen. Net zoals strengere kwaliteitsnormen voor propere lucht of voldoende opvangmogelijkheden uiteindelijk alle inwoners ten goede komen.

Kinderen en jongeren tellen mee

Je leest het al: kindvriendelijkheid gaat over heel veel. Binnen alle domeinen moet er aandacht zijn voor de noden en behoeften van kinderen en jongeren. Van ruimtelijke ordening tot milieu. Van welzijn tot mobiliteit. Heel belangrijk is dat er naar hen geluisterd wordt, want alleen kinderen en jongeren zijn expert en ervaringsdeskundige als het over hun leefwereld gaat. Participatie is een belangrijke opdracht voor een kindvriendelijke gemeente.

Label

Oudsbergen krijgt het label ‘kindvriendelijke gemeente’ niet zomaar in 2020. Eerst wordt een jaar lang onderzocht hoe kindvriendelijk Oudsbergen vandaag is, wat goed gaat en waar nog uitdagingen liggen. Daarna bepaalt het bestuur prioriteiten en werkt ze een ambitieuze strategie uit om de gemeente in de jaren daarna nóg kindvriendelijker te maken. Uiteindelijk beoordeelt een strenge jury in 2020 of Oudsbergen het label mag behouden.

Contact

Contact

UiTbalie

Nu gesloten
Adres
Gildenstraat 10 , 3660 Oudsbergen Troempeelke
Tel.
089 810 910
uit@oudsbergen.be

Openingsuren

Vandaag
Gesloten
Morgen
open van 09:00 tot 12:00 13:00 tot 16:00

Maak een afspraak via 089 810 100

Meer info UiTbalie