Wat doe jij met bladafval? #LaatZeLiggen

Gepubliceerd opvrijdag 16 okt 2020 om 11:06
We hebben de warmste maar ook de droogste zomer achter de rug. De herfst is begonnen en de blaadjes vallen van de bomen, vroeger dan anders. De droogte zorgt niet alleen voor oogstmislukkingen, ook blijven onze tuinen niet gespaard. De beste remedie hiertegen? Laat de blaadjes liggen!

Het is de enige manier om je tuin te redden en je te bewapenen voor de zomer van volgend jaar. Bomen halen voedingsstoffen uit de bodem, halen CO2 uit de lucht en droppen die in onze tuin. We krijgen gratis mest en humus. Als we in de herfst de bladeren laten liggen, hebben we tegen de zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water zal vasthouden.

Bladeren maken je gazon niet kapot, teveel bladeren wel. Hark ze weg en leg ze onder je boom of in je moestuin. Erover rijden met de grasmachine is ook een optie, zo versnipper je ze en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. Een bladblazer is niet nodig, die maakt teveel geluid en verstoort de beestjes. Blaadjes zijn ideale voeding voor bodemdieren die voor een gezonde bodem zorgen. Haal je ze weg, dan sterven ze uit.

Je veegt de bladeren wel best van verharding om gladde toestanden te voorkomen. Ook doe je er goed aan om deze herfst nog bomen te planten, want we zullen hoe langer hoe meer schaduw nodig hebben.

Bladkorven

Het gemeentebestuur plaatst ook dit jaar bladkorven op plekken waar veel bomen op het openbaar domein staan. Je kan die bladkorven gebruiken om bladeren van het openbaar groen in te verzamelen. Veeg enkel de bladeren weg die op verharding liggen en overlast kunnen veroorzaken. Onze medewerkers maken de korven ook weer leeg.

Voorwaarden voor het gebruik van de bladkorven:

  • Enkel voor bladeren van openbaar groen
  • Geen takken, tuinafval, GFT, papier, …
  • Bij misbruik wordt de bladkorf verwijderd