Wat betekent de Brexit voor Britten in België?

Gepubliceerd opvrijdag 18 dec 2020 om 09:07
Via de Brexit verlaat Groot-Brittannië binnenkort de Europese Unie. Vanaf 1 januari 2021 is de overgangsperiode in principe voorbij. Vanaf dan zijn Britten niet langer burgers van de Europese Unie. Dit betekent een aantal veranderingen voor Britten die in België (willen) verblijven.
 

Verblijfsrecht

Informatie over het verblijfsrecht van Britten en/of hun familie in België voor en na 1 januari 2021 lees je op de website van de FOD Binnenlandse Zaken, dienst vreemdelingenzaken. Voorlopig zit het zo: 
  • Heb je al verblijfsrecht in België voor 1 januari 2021, dan ben je een 'begunstigde van het trekkingsakkoord' en behoud je je rechten. Je ontvangt een brief om een aanvraag in te dienen voor een nieuwe verblijfskaart als begunstigde.
  • Wil je na 1 januari 2021 naar België komen, dan ben je geen 'begunstigde van het trekkingsakkoord' en een derdelander of een familielid van een derdelander bij het indienen van een verblijfsaanvraag.    

Persoonlijke uitnodiging

Het gemeentebestuur zal in de loop van januari de inwoners met een Britse nationaliteit persoonlijk uitnodigen om hun dossier in orde te brengen.

Vragen?

Meer informatie lees je op de website van de Britse ambassade.