Vrijwilligers

Wat is een vrijwilliger?

Vrijwilligers zijn mensen die uit vrije wil activiteiten verrichten, buiten een vast dienstverband. Meestal zijn die werkzaamheden onbetaald, maar soms staat er een vergoeding tegenover. Die vergoeding ligt lager dan het minimumloon bij betaald werk.

Vrijwilliger zijn in Oudsbergen

Een gemeentebestuur kan niet functioneren zonder vrijwillige werkkrachten. Op verschillende diensten en domeinen steken vrijwilligers een handje toe. Ongetwijfeld zit er ook iets voor jou tussen. Wist je dat we met vrijwilligers werken:

  • in de bibliotheek? Zij helpen met allerlei taken om de materialen in de bibliotheek (opnieuw) klaar te maken voor uitlening.
  • in de sporthal? Vrijwilligers (met een achtergrond in Lichamelijke Opvoeding) helpen er bij het geven van lessen aan kinderen en volwassenen.
  • in den Ichter en Cultuurpunt? Bij voorstellingen/ evenementen/ projecten helpen vrijwilligers bij het scannen van kaartjes, het bemannen van de vestiaire, het inschenken van drank ...
  • in dienstencentrum Troempeelke? Zij ontvangen de bezoekers en helpen hen zich thuis te voelen, ze bedienen in de cafetaria en het dorpsrestaurant en helpen met de afwas, ze bieden ondersteuning bij activiteiten (vormingen, recreatief ...) en doen soms wat administratief werk (affiches ophangen, menu's uitzoeken, kassa bemannen ...).
  • voor de speelpleinwerking? De moni’s van speelpleinwerking Deugniet geven kinderen de tijd van hun leven tijdens schoolvakanties.
  • als gemachtigd opzichter om kinderen voor en na school veilig te laten oversteken?
  • als begeleider van de gezondheidswandelingen? Ze starten nieuwe groepen op of begeleiden bestaande groepen, stippelen wandelroutes uit, informeren en begeleiden nieuwe wandelaars.
  • voor de Mindermobielencentrale? Dat zijn mensen die met hun eigen wagen voor vervoer van minder mobiele mensen willen zorgen. Het aantal uren, momenten, dagen bepaal je zelf.
  • bij evenementen? Denk aan het begeleiden van activiteiten zoals Buitenspeeldag en Bosplezier, zorgen voor verkeersgeleiding, signalisatie en bewegwijzering ophangen, toezicht parking, …
  • als leraar of begeleider tijdens cursussen of langlopende vormingen?

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op via 089 810 100 of info@oudsbergen.be.

Contactpunten en databanken voor vrijwilligers

Vacaturebank vrijwilligers

Ben je op zoek naar een job als vrijwilliger? Op onderstaande websites kan je vrijwilligersvacatures van diverse organisaties terugvinden.

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Wil je weten of je in aanmerking komt voor vrijwilligerswerk? Of wens je meer informatie over het statuut vrijwilligerswerk?

Neem dan een kijkje op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk - www.vlaanderenvrijwilligt.be