Voorleesknop maakt oudsbergen.be toegankelijker

Gepubliceerd opdonderdag 25 mrt 2021 om 17:00
Voortaan kunnen bezoekers van www.oudsbergen.be de informatie op de gemeentelijke website laten voorlezen. Elke pagina is voorzien van een voorleesknop. Daarmee wil de gemeente zijn website toegankelijker maken voor alle Oudsbergenaren.

Door één klik op de voorleesknop kan je alle tekst van de website beluisteren, op ieder online apparaat, waar je ook bent. Met de knop wil Oudsbergen de website toegankelijker maken voor bezoekers die moeite hebben met het lezen van lange teksten op een scherm. Dat kan niet alleen lastig zijn voor slechtzienden, maar ook voor personen met dyslexie, mensen die het Nederlands nog leren, personen met specifieke verstandelijke beperkingen, de groeiende groep ouderen en iedereen die liever luistert dan leest.

Hoe werkt het?

Met de voorleesknop kan je een hele pagina of stukken tekst laten voorlezen, zodat je de tekst beter en gemakkelijker kan lezen en/of begrijpen.

De hele pagina laten voorlezen

In de rechterbovenhoek van de website staat een knop ‘Lees voor’. Wanneer je op de knop klikt, wordt de hele pagina voorgelezen. De voorgelezen tekst wordt bovendien ook gemarkeerd, zodat je eenvoudig kan volgen welke stukken voorgelezen worden.

Stukken tekst laten voorlezen

Selecteer een stuk tekst en klik op de voorleesknop die verschijnt. De geselecteerde zinnen worden voorgelezen.