Veilig schoolverkeer

Op een veilige manier van en naar school reizen. Dat is een prioriteit voor het gemeentebestuur. Het vertaalt zich in allerlei acties in de klaslokalen, in de schoolomgeving en op de schoolroutes. Daarvoor is er een nauwe samenwerking met onder meer de wijkagenten, gemachtigd opzichters, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de provincie Limburg en Kiwanis.

Lessenpakketten

De leerkrachten krijgen hulp in de vorm van lessenpakketten met bijhorende organisatorische ondersteuning:

  • Lessen van de wijkagenten over veilig schoolverkeer
  • Verkeerslessen die afgestemd zijn op de schoolomgeving
  • Ondersteuning bij voetgangers- en fietsersexamens
  • Lessen over de dodehoektruck en over busevacuaties
  • GO-opfriscursus voor leekrachten in samenwerking met de wijkagenten

Veiligheidshesjes

Elke Oudsbergse leerling krijgt een gratis veiligheidshesje. De directies stimuleren hun leerlingen om dat hesje en de fietshelm te dragen tijdens hun route van en naar school. Onderweg krijgen de leerlingen hulp van de gemachtigd opzichters bij het oversteken van grote kruispunten. Deze vrijwilligers krijgen een opleiding, ondersteuning en materiaal van het gemeentebestuur.

Ook voor de oudere leerlingen

Oudsbergen heeft dan wel geen secundaire school, toch wordt die leerlingengroep niet vergeten. De fietsroutes vanuit Oudsbergen naar Bree zijn autoluw ingericht. Ook de Peerderbaan en Grote Baan hebben nieuwe en veilige fietspaden gekregen. Daarnaast is er een financiƫle tussenkomst voor de busabonnementen en een rittenkaart waarmee je voor 1 euro doorheen Oudsbergen, Bree en Bocholt kan reizen.