Vaccinatie en vakantie: hoe zit dat?

Gepubliceerd opdonderdag 24 jun 2021 om 10:28
Vertrek je binnenkort op vakantie? Dan wil je vast weten hoe het zit met die COVID-certificaten en waar je een PCR-test kan laten afnemen.

Het COVID-certificaat

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken. Je kan het certificaat op drie manieren aanvragen:

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:

  1. een vaccinatiecertificaat: je ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
  3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wilt gebruiken.

Waar kan ik een test laten afnemen?

Testcentrum Bree (NIET het vaccinatiecentrum expodroom)

Test Drive-in ZOL Genk

Labo Rigo Genk

Hoeveel kost een test?

Vanaf 1 juli kost een PCR-test 55 euro. Wie recht heeft op twee gratis tests kan een code aanvragen via www.mijngezondheid.be