Twee mondmaskers voor elke Oudsbergenaar en extra ondersteuning

  • 28 april 2020

De gemeente Oudsbergen maakt 250.000 euro vrij in de strijd tegen corona.

Mondmaskers

Het gemeentebestuur wil iedere Oudsbergenaar twee gratis herbruikbare mondmaskers bezorgen, bovenop het gratis mondmasker dat de federale overheid ter beschikking wil stellen. Vorige week al werden er 52.000 mondmaskers besteld om onder de inwoners te verdelen.

De maskers worden midden mei verwacht. Het bestuur hoopt dat ze ook effectief geleverd kunnen worden, want momenteel is er een echte race naar mondmaskers.

Naast de zoektocht naar mondmaskers, zet het gemeentebestuur zich op negen verschillende domeinen in om inwoners, zorgverleners, ondernemingen, verenigingen en medewerkers te ondersteunen. Die zie je voorgesteld in bijgevoegde infografiek.

Kwetsbare groepen

Ben je 80-plus? Dan word je opgebeld door onze medewerkers. We bieden hulp aan of slaan gewoon een babbeltje. Zo willen we ook het isolement doorbreken. Wil je regelmatig contact blijven houden? Dan plaatsen we jou op onze wekelijkse terugbellijst.

Heeft jouw oma, opa, buur of vriend volgens jou ook nood aan hulp of een babbeltje? Geef dat dan zeker door via Oudsbergen Helpt.

Dokters kunnen moeilijke thuiszorgsituaties melden aan een centraal meldpunt. Samen wordt besproken welke hulp nodig is om de patiënt thuis te kunnen verzorgen.

Warm Oudsbergen

Wil je deel uitmaken van de uitgebreide vrijwilligerswerking? Meld je dan aan via Oudsbergen Helpt.

Ga ook aan de slag in je eigen omgeving. Hulp wordt sneller aanvaard als het binnen de eigen kennissenkring aangeboden wordt. Dat kan bijvoorbeeld door een briefje met je contactgegevens bij oudere mensen in de brievenbus te steken.

Zorgverleners

Het bestuur haalt medisch materiaal op en verdeelt dit onder verpleegkundigen en ander zorgpersoneel op ons grondgebied. Oudsbergen betaalt mee aan de kosten van pré-triagepunten in Bree en Genk, zoals huur en energieverbruik.

Ben je huisarts in Oudsbergen? Dan kan je gebruik maken van een busje met chauffeur om jouw persoonlijke bescherming te garanderen tijdens de huisbezoeken en de bijhorende verplaatsingen. Meer info via info@oudsbergen.be of 089 810 100.

Ondernemers

Geef onze ondernemers en handelaars een duwtje in de rug en koop lokaal. Surf naar www.koopinoudsbergen.be. Op die website vind je de Oudsbergse handelaars en ontdek je hoe je bij hen kan bestellen.

Verenigingen

Verenigingen die van het gemeentebestuur huren hoeven tijdelijk geen huur te betalen. Renteloze leningen die met verenigingen werden afgesloten kunnen later betaald worden.

De subsidies die verenigingen ontvangen, worden deels bepaald op basis van het aantal activiteiten dat een verenigingen organiseert. Daarvoor werd een oplossing gevonden. We zullen alle activiteiten die verenigingen bij een normale jaarwerking georganiseerd zouden hebben, meetellen in de berekening van de subsidie. Eénmalige evenementen die werden afgelast of uitgesteld naar een later werkjaar, zullen we ook laten meetellen. De subsidies zullen ook vervroegd worden uitbetaald.

Eigen werking

Het gemeentebestuur paste ook snel de eigen werking aan. We brachten duidelijkheid door onze eigen activiteiten te annuleren en tickets en inschrijvingen terug te betalen.

Onze dienstverlening verloopt telefonisch, digitaal of na afspraak. Voor de bescherming van de medewerkers en de bezoekers werden er schermen in plexiglas aangebracht.

De overgrote meerderheid van de administratieve medewerkers zet zijn werk van thuis uit verder. Onze ICT-dienst heeft hier een huzarenstukje verricht. Op enkele dagen tijd zijn alle medewerkers thuis aan de slag kunnen gaan en hebben we onze dienstverlening voor de Oudsbergenaren kunnen verderzetten.

De buitenschoolse kinderopvang blijft geopend. Tijdens de paasvakantie worden er geen kosten voor opvang aangerekend.

De arbeiders van de technische dienst hebben de nodige voorzorgsmaatregelen voorzien en hebben hun werk intussen hervat.

 

 

 

acties corona
Zoom in