Terugnameplicht matrassen vanaf 1 januari 2021

Gepubliceerd opwoensdag 30 dec 2020 om 10:46
Koop je een nieuwe matras in 2021 of wil je een oude wegdoen? Vanaf 1 januari 2021 kan je je matras achterlaten in de winkel of gratis afvoeren in een recyclagepark van Limburg.net

Vanaf 1 januari 2021 geldt een terugnameplicht voor matrassen. Bij aankoop van een nieuwe matras betaal je een recupelbijdrage voor de verwerking van je oude matras. Daardoor kan je vanaf 1 januari je matras achterlaten in de winkel of gratis afvoeren in een recyclagepark van Limburg.net.

Terugnameplicht bij winkeliers

Omdat er vanaf 1 januari 2021 een terugnameplicht voor matrassen geldt, moet de winkelier bij een aankoop van een nieuwe matras, je oude matras terugnemen. Je kan de oude matras dus in de winkel achterlaten.

Breng je matras naar een recyclagepark van Limburg.net

Je kan vanaf 1 januari ook je matras gratis naar een recyclagepark van Limburg.net brengen. Bij de ingangszuil druk je op de knop ‘afhalen/aankoop’. De parkwachter zet het op de fractie ‘matrassen’. Zo worden alle matrassen geregistreerd en krijgt Limburg.net na enkele weken zicht op de hoeveelheid die afgeleverd wordt. Tot 1 juli worden de matrassen gesorteerd bij het grofvuil. Ze worden nadien verwerkt in een verbrandingsinstallatie met energierecuperatie.

Vanaf 1 juli 2021 zamelen de recyclagecentra de matrassen in aparte, droge containers in en worden ze ontmanteld en gedeeltelijk gerecycleerd.

Huis-aan-huisophaling van grofvuil

Je matras kan je ook nog steeds meegeven met de huis-aan-huisophaling van grofvuil. Let wel op dat je 20 euro betaald voor de ophaling van 2 m³ grofvuil.