Straatverlichting brandt 's nachts een uur langer

Gepubliceerd op  vrijdag 27 okt 2023 om 10:04
Vanaf dit weekend zal de straatverlichting in Oudsbergen elke nacht een uur minder gedoofd worden. In samenspraak met Fluvius en de omliggende gemeenten wordt het regime van ‘Energieloze nachten’ aangepast.

Vanwege de energiecrisis stapte Oudsbergen in maart 2023 in op het principe ‘Energieloze nachten’ van Fluvius. Dat hield in dat de openbare verlichting op gemeentewegen werd gedoofd van 12 tot 5 uur ’s nachts, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Op gewestwegen bleef de verlichting altijd branden.

En dat loonde. Het aangepaste regime leverde een besparing van 20% op het energieverbruik op. Cijfers van politie CARMA wijzen bovendien niet op een toename van het aantal ongevallen of inbraken sinds maart 2023. Ook buitenlandse studies tonen aan dat er geen verband is tussen openbare verlichting en veiligheid.

Na een eerste evaluatie door Fluvius werd beslist om vanaf de invoering van het winteruur, 28 op 29 oktober, het regime aan te passen. De verlichting wordt ’s nachts een uur later gedoofd: van 1 tot 5 uur. Daarnaast blijft de verlichting ook branden op zondagnacht. Verder voert Fluvius ook een uniform brandregime in. De nachtverlichting, dat wil zeggen de helft van de verlichtingspalen, brandt van 22 tot 1 uur en van 5 tot 6.30 uur. Voor 22 uur en na 6.30 uur zullen alle verlichtingspalen branden. Fluvius onderzoekt ook de mogelijkheid om het verlichtingsregime aan te passen op feestdagen en om de verlichting in de dorpskernen wel altijd te laten branden.

Naast deze aangepaste maatregelen blijft Fluvius inzetten op interactieve ledverlichting. Vandaag is 39 % van de openbare verlichting in Oudsbergen ‘verled’. De bedoeling is om alle palen in Oudsbergen om te schakelen naar ledverlichting tegen 2028. Daarmee besparen we energie en is er minder CO²-uitstoot en lichtvervuiling. Dankzij de interactieve ledverlichting kan voor elke verlichtingspaal een brandprogramma op maat worden ingesteld. Zo kan de verlichting op bepaalde uren gedimd of gedoofd worden of net meer gaan branden tijdens evenementen of op bepaalde locaties.