Sterrenkindje

Als je kindje vroeggeboren of gestorven is, voelen we in de eerste plaats heel erg met je mee. Je moet dan heel wat moeilijke keuzes maken. Hieronder vind je meer informatie over de overlijdensaangifte van je kindje en de mogelijkheden om je kindje te laten begraven of cremeren.

Overlijdensaangifte

Aangifte van je doodgeboren of ongeboren kindje

Heb je je kindje meer dan 6 maanden (180 dagen of 26 weken) gedragen? En sterft je kindje kort voor of na de geboorte? Dan moet je daarvan een akte van overlijden laten opstellen. Je kindje wordt dan wettelijk geregistreerd, met voornaam en familienaam. De begrafenisondernemer brengt dat voor jou in orde.

Op verzoek van de ouders kan dit ook bij een zwangerschapsduur tussen 140 en 179 dagen. Je kindje krijgt dan enkel een voornaam.

Meer info over de overlijdensaangifte van je doodgeboren of ongeboren kind

Aangifte van je gestorven kindje

Is je kindje na de geboorte gestorven? Dan moet je een akte van overlijden laten opstellen. De begrafenisondernemer brengt dat voor jou in orde.

Meer info over de overlijdensaangifte van je gestorven kindje

Kan je je kindje laten begraven of cremeren?

Als je je kindje minder dan 180 dagen gedragen hebt, heb je twee opties:

  • Je kan je kindje laten begraven of cremeren;
  • Je kan afscheid nemen in het ziekenhuis en je kindje daar laten.

Heb je je kindje langer dan 180 dagen gedragen of is je kindje gestorven na de geboorte? Dan ben je verplicht om je kindje te laten begraven of cremeren.

Sterrenboom en sterrenweide

Op alle begraafplaatsen in Oudsbergen is er een sterrenweide of foetusweide. Daar kan je je ongeboren of doodgeboren kindje laten uitstrooien of begraven met een gedenksteentje. Je kan ervoor kiezen om de naam, voornaam en geboortedatum van je kindje te vermelden of je kindje anoniem te begraven. In dat laatste geval wordt er een symbool op het gedenksteentje geplaatst, bijvoorbeeld een beertje. Dat kan je zelf uitkiezen. De gedenksteen kan je bestellen bij het gemeentebestuur.

Op de begraafplaatsen in Opglabbeek en Meeuwen kan je ook een aandenken aan een sterrenboom laten hangen. Op dat blad staat de naam van je kindje. Het aandenken wordt enkel op vraag van de familie aan de boom gehangen en is dus geen verplichting. Ook voor kindjes die na 2001 op die sterrenweides begraven werden, kan je een blaadje aan de boom laten hangen. Het naamplaatje voor op het blad kost 48,50 euro. 

Deze opties bespreekt de begrafenisondernemer met de familie.

Kindergraf

Was je kindje 7 jaar of jonger toen het gestorven is? Dan krijgt je kindje een kindergraf. Kinderen ouder dan 8 jaar worden tussen de volwassenen begraven. 

Sterrenregister

Ook ouders van een stilgeboren kindje van minder dan 140 dagen willen een hart onder de riem steken. Alle sterrenkindjes, ongeacht de zwangerschapsduur, kunnen symbolisch geregistreerd worden in het sterrenregister. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen.

De aangifte van je sterrenkindje kan je online in orde brengen of op afspraak in één van de gemeentehuizen. Nadien ontvang je een geboorteattest per post.

Meer info over de aangifte van je sterrenkindje

Meer info

Ontvang je graag meer info? Neem dan contact op met dienst burgerzaken.

Maak een afspraak