Sterrenkindje

Als je kindje vroeggeboren of gestorven is, moet je heel wat moeilijke keuzes maken. Hieronder vind je meer informatie over de overlijdensaangifte van je kindje en de mogelijkheden om je kindje te laten begraven of cremeren.

Overlijdensaangifte

Aangifte van je doodgeboren of ongeboren kind

Heb je je kindje meer dan 6 maanden gedragen? En is het kort voor of na de geboorte overleden? Dan moet je daarvan een akte van overlijden laten opstellen. De begrafenisondernemer brengt dat voor jou in orde.

Meer info over de overlijdensaangifte

Aangifte van je gestorven kindje

Is je kindje na de geboorte gestorven? Dan moet je een akte van overlijden laten opstellen. De begrafenisondernemer brengt dat voor jou in orde.

Meer info over de overlijdensaangifte van je gestorven kindje

Kan je je kindje laten begraven of cremeren?

Als je je kindje minder dan 180 dagen gedragen hebt, heb je twee opties:

  • Je kan je kindje laten begraven of cremeren;
  • Je kan afscheid nemen in het ziekenhuis en je kindje daar laten.

Heb je je kindje langer dan 180 dagen gedragen of is je kindje gestorven na de geboorte? Dan ben je verplicht om je kindje te laten begraven of cremeren.

Sterrenboom en sterrenweide

Op alle begraafplaatsen in Oudsbergen is er een sterrenweide of foetusweide. Daar kan je je ongeboren of doodgeboren kindje laten uitstrooien of begraven met een gedenksteentje. Je kan ervoor kiezen om de naam, voornaam en geboortedatum van je kindje te vermelden of je kindje anoniem te begraven. In dat laatste geval wordt er een symbool op het gedenksteentje geplaatst, bijvoorbeeld een beertje. Dat kan je zelf uitkiezen. De gedenksteen kan je bestellen bij het gemeentebestuur.

Op de begraafplaatsen in Opglabbeek en Meeuwen kan je ook een aandenken aan een sterrenboom laten hangen. Op dat blaadje staat de naam van je kindje. Het aandenken wordt enkel op vraag van de familie aan de boom gehangen en is dus geen verplichting. Ook voor kindjes die na 2001 op die sterrenweides begraven werden, kan je een blaadje aan de boom laten hangen.

Deze opties bespreekt de begrafenisondernemer met de familie.

Kindergraf

Was je kindje 7 jaar of jonger toen het gestorven is? Dan krijgt je kindje een kindergraf. Kinderen ouder dan 8 jaar worden tussen de volwassenen begraven. 

Meer info

Ontvang je graag meer info? Neem dan contact op met dienst burgerzaken.

Maak een afspraak