Over dit project
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Herziening RUP Centrum - woonzorgzone' werd op 23 september 2024 definitief vastgesteld door de gemeenteraad.
Vanuit de toezichtsregeling op lokale ruimtelijke uitvoeringsplannen kon de Vlaamse Regering en/of de deputatie dit RUP schorsen. Deze schorsingstermijn is intussen verlopen en er werd niet overgegaan tot schorsing. De definitieve vaststelling werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 november 2024. 14 dagen na deze bekendmaking trad het RUP in werking.
Wat is een RUP?
Een RUP is een plan waarin voor een bepaald gebied de bestemming wordt vastgelegd. Een RUP geeft aan waar er mag gebouwd worden, hoe groot en hoe hoog de gebouwen mogen zijn, welke activiteiten er mogen uitgeoefend worden, of er groenzones mogen of moeten aangelegd worden.
Waarover gaat dit RUP?
Het plangebied omvat een gebied in het centrum van de kern Opglabbeek. Het plangebied wordt ontsloten door de Lemmensweg, Rozenstraat, Kimpenstraat en Rijtstraat.
Het doel van het RUP is om het bestaande RUP centrum uit 2011 te vervangen en te actualiseren Het RUP ‘Herziening RUP Centrum – woonzorgzone’ wijzigt een deel van de bestemming infrastructuur. Dit gebied, een gedeelte van de Kimpenstraat, wordt mee opnemen in de aangrenzende bestemming als woon- en zorgfunctie. Zo ontstaat er één aaneengesloten projectzone. De toegestane bouwhoogtes in het bestaande RUP zijn onduidelijk gedefinieerd. Binnen voorliggend RUP wordt een eenduidig kader gecreëerd.
Historiek
Ontwerp RUP - 15 januari tot en met 16 maart 2024
Op basis van de ontvangen adviezen, opmerkingen, vragen en suggesties naar aanleiding van de plenaire vergadering op 28 september 2023 werd het voorontwerp RUP aangepast tot een ontwerp RUP. Dit ontwerp RUP werd op 27 november 2023 voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad.
Er werd hierover een openbaar onderzoek gehouden van 15 januari tot en met 16 maart 2024. Tijdens deze periode konden opmerkingen en bezwaren geformuleerd worden op het ontwerp-RUP. Daarna bundelde de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (afgekort ‘GECORO’) alle binnengekomen adviezen, opmerkingen en bezwaren en bracht een gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad, die op 23 september 2024 het RUP definitief vaststelde. Na deze definitieve vaststelling hebben de Vlaamse Regering en de Deputatie 45 dagen tijd om het RUP eventueel te schorsen. Deze schorsingstermijn loopt nog tot midden november. Hierna wordt het gemeenteraadsbesluit met de
definitieve vaststelling gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt het RUP 14 dagen na deze bekendmaking in werking.
Fase voorontwerp
In deze fase werd er gewerkt aan een voorontwerp RUP. Het college van burgemeester en schepenen keurde dit voorontwerp goed op 7 augustus 2023. We vroegen ook advies aan de GECORO (gemeentelijke commissie van ruimtelijke ordening), de deputatie van de provincie Limburg, het departement Omgeving en andere overheidsadministraties. We bespraken hun adviezen op de plenaire vergadering op 28 september 2023. Op basis van de ontvangen adviezen, bemerkingen, vragen en suggesties hebben we het voorontwerp aangepast tot een ontwerp.
Fase scopingnota
Alle ontvangen inspraakreacties en adviezen verwerkten we in een scopingnota. Zo geven we aan hoe in de verdere opmaak van het RUP omgegaan zal worden met deze adviezen en inspraakreacties. Verder bepaalt de scopingnota de te onderzoeken ruimtelijke aspecten en de effectbeoordelingen die moeten worden uitgevoerd, alsook de methode ervan. De scopingnota werd goedgekeurd door het college van
burgemeester en schepenen op 18 juli 2022.
Fase startnota – januari 2020 – mei 2020
Van 27 januari 2020 tot en met 28 maart 2020 werd een publieke raadpleging gehouden over de startnota en procesnota van het RUP 'Herziening RUP Centrum - Aldi'. De raadpleging werd geschorst door het nooddecreet i.v.m. corona op 27 maart 2020. De raadpleging werd daarom verdergezet van 25 april 2020 tot en met 1 mei 2020.
Tijdens dezelfde periode wonnen we adviezen in van onder meer de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO), de deputatie van de provincie Limburg en verschillende Vlaamse overheidsinstanties. Op 10 februari 2020 vond het participatiemoment plaats in den Ichter.
Downloads
- Advies GECORO - RUP Woonzorgzone9,8 Mb pdf
- Scopingnota - RUP Woonzorgzone66,3 Mb pdf
- Toelichtingsnota - RUP Woonzorgzone46,1 Mb pdf
- Procesnota - RUP Woonzorgzone5 Mb pdf
- Grafisch plan - RUP Woonzorgzone6,2 Mb pdf
- Plan BT - RUP Woonzorgzone4,8 Mb pdf
- Mobiliteitsstudie - RUP Woonzorgzone23,4 Mb pdf
- Bepaling plan MER - RUP Woonzorgzone1,7 Mb pdf
- RVR toets - RUP Woonzorgzone2,5 Mb pdf
- Plancompensaties - RUP Woonzorgzone4,9 Mb pdf
Foto's
- Status
- Deelkern