Bestrijding van eikenprocessierupsen

Meld eikenprocessierups

Inhoud

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeter groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Ze bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Elk jaar behandelt het gemeentebestuur de eikenbomen op het openbaar domein die direct hinder geven (aan woningen of kampeerplaatsen bijvoorbeeld) preventief tegen de eikenprocessierups.

Waar er nesten van de eikenprocessierupsen worden aangetroffen, wordt ook curatief opgetreden.

Heb je op privéterrein ook last van eikenprocessierupsen? Meld dit dan via 089 81 01 00 of via info@oudsbergen.be

Heeft u ooit een melding gedaan van de eikenprocessierups op privé domein, dan worden deze bomen normaal jaarlijks preventief behandeld als ze bereikbaar zijn met de tractor. Je krijgt hierover jaarlijks een brief. 

Voorwaarden

 Geef bij je melding zoveel mogelijk informatie mee:

  • Waar staan de bomen precies (adres)? Een luchtfoto of situatieschets kan helpen om gericht te werk te gaan.
  • Hoe kunnen we de bomen bereiken (via inrit, via een akker langs het huis, via een zijweg, niet….)? We kunnen alleen bomen behandelen die met een tractor bereikbaar zijn. 
  • Om de bomen op jouw terrein te behandelen, moet er over privédomein gegaan worden? Indien ja, vraag toestemming aan je buren.
  • Om bomen op jouw terrein te behandelen, moet er over landbouwgrond gegaan worden? Indien, ja, vraag toestemming aan de landbouwer.
  • Zit er een poort op slot? 
  • Zitten er ergens (regenwater)putten waar we niet over mogen rijden met de tractor? 

Geef bij elke melding je naam, telefoonnummer en e-mailadres mee zodat we je kunnen contacteren.

Procedure

Alle meldingen komen op een wachtlijst terecht en worden aan de hand van de volgende prioriteitsbepaling opgevolgd.

  • Prioriteit 1: scholen, kinderopvang, kampplaatsen … deze krijgen voorrang voor behandeling, zowel preventief als curatief.
  • Prioriteit 2: in de directe omgeving van woningen: preventieve behandeling.
  • Prioriteit 3: landbouw en industrie: preventieve behandeling als de tijd het toelaat (dit is afhankelijk van het weer).
  • Prioriteit 4: buitengebied en toeristische netwerken worden in principe niet preventief behandeld.

Nadat de bomen op openbaar domein behandeld zijn, zijn de bomen op het privaat domein aan de beurt. De wachtlijst wordt afgewerkt naargelang de bereikbaarheid van de bomen en de toegankelijkheid van het terrein, de planning en naargelang de logistieke capaciteiten van de technische dienst en aannemer. 

Vervolgens wordt er curatief behandeld. Dit is het wegzuigen en wegbranden van nesten indien deze voor overlast zorgen. Dit gaat ook volgens de bovenstaande prioritering.

Kostprijs

Het bestrijden van de eikenprocessierups is gratis.

Schade aan bv. gazon wordt niet vergoed.

Voor wie

Elke inwoner van Oudsbergen. 

Contact