Poetshulp of huishoudhulp

Inhoud

Mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen instaan voor het onderhoud van hun woning kunnen een beroep doen op een huishoudhulp.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de volgende diensten:

  • Poetshulp

Een huishoudhulp staat in voor het dagelijks onderhoud van de woning: stof afnemen, stofzuigen en dweilen, ramen poetsen, onderhoud van sanitair en keuken…  Bijkomend kan zij ook beperkt andere taken in huis uitvoeren, zoals maaltijden opwarmen, was en strijk, bedden opmaken en verschonen.

  • Poetshulp met dienstencheques

Een huishoudhulp met dienstencheques voert enkel de huishoudelijke taken uit die verband houden met het dagelijks onderhoud van de woning. 

Voorwaarden

Voor een huishoudhulp moet er een zorgbehoefte zijn. Dit is niet van toepassing als u een huishoudhulp met dienstencheques neemt. Hier kan iedereen een beroep op doen.

Procedure

Als gemeente bieden bij geen eigen huishoudhulpdienstverlening aan. Wij kunnen u wel op weg helpen om op de private markt een partner te vinden om uw behoefte aan ondersteuning in te vullen. 

Kostprijs

Voor een huishoudhulp is de bijdrage afhankelijk van uw inkomsten en het aantal personen ten laste binnen het gezin. Bij het eerste huisbezoek zal de betrokken dienst uw bijdrage berekenen.

Voor een huishoudhulp met dienstencheques betaalt u 1 dienstencheque per gewerkt uur. De eerste 400 dienstencheques kosten 9 euro. U heeft hiervan een fiscaal voordeel van 1,8 euro. U betaalt dus 7,2 euro per uur na de belastingvermindering.

Contact