Pluktuin

In de zomer van 2021 werd de eerste pluktuin in Oudsbergen officieel ingehuldigd. Ze werd aangelegd in samenwerking met Crea-fleur en Plukboeket.

Wat is een pluktuin?

Een pluktuin is een openbare tuin waar inwoners van Oudsbergen gratis lokaal geteelde bloemen kunnen plukken om zelf een boeket samen te stellen.

Wat zijn de regels van een pluktuin?

  • Trek de bloemen niet uit de grond, maar knip ze vlak boven de bodem af.
  • De pluktuin is er voor iedereen. Knip dus maximum één keer per week ongeveer tien bloemen af volgens de uitleg die bij elke soort staat.
  • Wees voorzichtig en vertrappel de bloemen niet.
  • De pluktuin is enkel bedoeld voor de inwoners van Oudsbergen.

Waar is de pluktuin?

Je vindt de tuin op het pop-upplein in de Centrumstraat in Opglabbeek centrum, achter de Sint-Lambertuskerk. Je kan parkeren op het dorpsplein.

Wordt de pluktuin nog groter?

Ja, de pluktuin staat nu nog in z'n kinderschoenen. Ieder jaar wordt de tuin uitgebreid en binnen enkele jaren kan je de tuin in volle glorie beleven.

Enkele tips om nog langer te genieten van je boeket

  • Breng zelf een scherp, proper mes en emmer water mee.
  • Pluk je bloemen als het koel is: ’s morgens vroeg of in de vooravond. Een bloem die je plukt op het heetst van de dag verwelkt snel.
  • Pluk enkel bloemen die open staan. Bloemen met gesloten knop komen ook thuis in de vaas niet meer uit en laten snel hun kopje hangen.
  • Laat de stengels lang en snij ze af met een scherp mes. Lange stengels kun je altijd inkorten.
  • Verwijder meteen de onderste bladeren, zo geniet je langer van je boeket.
  • Zet geplukte bloemen meteen in water. Elke minuut zonder water, bezorgt een geplukte bloem extra stress.
  • Eenmaal thuis snij je de stengels onderaan bij met een scherp mesje en verwijder je alle blaadjes die onder water staan.
  • Plaats je bloemen in een vaas op een koele plek met koud water. Zo blijven de bloemen langer vers en het water zorgt ervoor dat je bloemen zo lang mogelijk mooi blijven.
  • Ververs dagelijks het water en snij de stengels telkens een beetje korter.