Wees slimmer dan een phisher!

Gepubliceerd opdinsdag 16 nov 2021 om 14:16
Geef phishing geen kans! Dankzij de nieuwe Safeonweb app word je gewaarschuwd voor online oplichting.

Alle info vind je op www.safeonweb.be

Wat is phishing?

Het principe is eenvoudig: je ontvangt een mail, sms of bericht via sociale media die je met een smoes wil overhalen tot het klikken op een link. Via die link vul je je persoonlijke gegevens en eventueel response code (verschijnt op jouw kaartlezer) in, die dan terecht komen bij de oplichter. Het gebeurt ook telefonisch: ze bellen je op, proberen je vertrouwen te winnen en overhalen je om je bankkaartgegevens en wachtwoorden mee te delen. Eens ze in het bezit zijn van je response code, hebben de fraudeurs toegang tot je rekening en gaan ze met je geld aan de haal.

Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Dit jaar ontving het CCB al 3,7 miljoen verdachte berichten van alerte burgers (dat zijn er gemiddeld meer dan 12.000 per dag) en kon op die manier meer dan 1,3 miljoen frauduleuze websites melden aan Google en Microsoft die deze kunnen blokkeren.

Gloednieuwe app

Download de gloednieuwe Safeonweb app die al het nieuws rond phishing verzamelt en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk. De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Ben je toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben ge├»nstalleerd.