Paardenhouders: opgelet met esdoornvergiftiging

  • 3 mei 2019

In de lente en herfst zijn er pieken in het aantal paarden die sterven aan esdoornvergiftiging of atypische myopathie. Dit komt door het eten van zaden, zaailingen en bladeren van bepaalde esdoornvariëteiten die een toxische stof bevatten. In meer dan 75% van de gevallen sterft het dier door de vergiftiging.

Esdoorns komen veel voor in het straatbeeld, waarbij ook schadelijke variëteiten zoals de Noorse, Japanse, gewone, witte of vederesdoorn als laanbomen werden aangeplant. De zaden van de esdoorn zijn wel makkelijk te herkennen aan hun helikoptervorm.

Het gemeentebestuur werkt een bomenplan uit waarin bekeken wordt waar de schadelijke variëteiten voorkomen en of ze een gevaar vormen voor paarden in de omgeving. Op basis van dit bomenplan kunnen schadelijke bomen vervangen worden door andere bomen.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, wordt paardeneigenaars aangeraden aan om vanaf oktober tot einde mei met verplaatsbare rasters te werken zodat de paarden niet in de buurt van esdoorns kunnen komen of om een ander weiland te gebruiken zolang weidecontaminatie met esdoorn mogelijk is.