Phil, geboren in Gruitrode
Phil Bosmans werd op 1 juli 1922 geboren in Gruitrode en groeide er op in een landbouwersgezin. Hij had twee broers en één zus. In 1938 verhuisde het gezin naar Genk, waar zijn broers in de steenkoolmijnen gingen werken. Zijn ouders gaven hem hun levenskunst van geduld, optimisme en het geloof door. De zorg voor anderen, voor de lijdende en de verdrukte mens, leerde hij voor een groot deel van zijn moeder.
Dankzij een tante kon hij studeren in het "Montfortaans Seminarie" in Rotselaar. Daar droomden de studenten van een betere wereld. Maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bracht daarin verandering. Drie maanden ging Phil, met zijn broer Hendrik, op de vlucht in Frankrijk. Nadien hervatte hij zijn studies en werd hij Montfortaan. Hij zette zich zijn hele leven in voor de armen en de verstotenen. Op 17 januari 2012 stierf hij in Kontich. Zijn geboortehuis bestaat niet meer maar in 2012 kreeg het dorpsplein in Gruitrode de naam 'Phil Bosmansplein'. Een monument in de vorm van een symbolisch huis houdt zijn nagedachtenis levend.
Phil, priester en pater Montfortanen
Op 7 maart 1948 werd Phil in het Nederlandse Oirschot tot priester gewijd. Na een jaar stage in Frankrijk mocht hij als Montfortaan prediken in Limburg tijdens de Volksmissies en de Mariatochten. In die periode leefde hij zo dicht mogelijk bij de mensen. De Mariatochten waren slopend en in juni 1954 werd Phil ziek door uitputting. Zijn herstel duurde drie jaar, al die tijd verbleef hij in de pastorie in Horpmaal waar hij met de beste zorgen werd omringd. Omdat zijn gezondheid aangetast was mocht hij na zijn genezing doen waar hij zin in had. Bond zonder Naam, aanvankelijk opgericht in 1938 in Nederland, was al lang zijn droom en werd sinsdien zijn levenswerk.
Phil, bezieler van Bond Zonder Naam
Na zijn herstel, vanaf 1957, werkte Phil aan de uitbouw van Bond zonder Naam in België. Hiervoor verhuisde hij naar Antwerpen. Hij zette zich in voor mensen in nood, wat die tijd behoorlijk revolutionair was. Het eerste vluchthuis voor vrouwen en de eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen waren initiatieven die hij met Bond zonder Naam ontwikkelde.
De meesten van ons kennen Phil via zijn spreuken, nu "twitter avant la lettre". Hij geloofde zeer sterk in de kracht van het woord. Hij hielp de mensen met een woord van steun en troost. Bond zonder Naam zet vandaag zijn sociale projecten voort en 200.000 Vlaamse gezinnen zijn geabonneerd op de maandelijkse spreuken.
Phil schreef ook talloze boeken, vertaald in zesentwintig talen. Van zijn eerste boek, "Menslief, ik hou van je" werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Wereldwijd verkocht de priester-schrijver meer dan 10 miljoen boeken. Zijn boeken gaan over het leven van mensen en zijn eigen leven. Zij gaven ontelbare mensen hoop en levensvreugde.
Phil, bron van inspiratie
Phils levensverhaal wordt gekleurd door zijn gedrevenheid en belangstelling voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving, zijn spiritualiteit en zijn keuze voor een eenvoudig maar zinvol leven blijven tot vandaag een voorbeeld voor velen. Zijn boodschap leeft verder, verweven in de noden van de huidige tijd, waar mensen op zoek zijn naar een warmere samenleving met een plaats voor iedereen.