#OudsbergentegenCorona

 • 20 maart 2020

De spreuken van onze Phil Bosmans zorgen nu meer dan ooit voor troost. Verzin daarom zelf een mooie spreuk, of schrijf jouw lievelingsspreuk van Phil Bosmans op je gevel, stoep, raam of op een kaartje.

Laat je creativiteit de vrije loop en gebruik materiaal dat je in huis hebt. Maak er een foto van en deel ze op sociale media met de hashtag #oudsbergentegencorona of stuur ze op naar communicatie@oudsbergen.be. De drie mooiste originele spreuken worden achteraf gegraveerd in de spreukenbanken op de koer van de Commanderij.

Wij zijn op speurtocht gegaan door de spreuken van Phil, en hebben er 10 uitgekozen die kunnen inspireren:

 • “De wonderen van heel de wereld vind je terug in je eigen tuin!”
 • “Bloemen zijn om mooi te zijn, mensen zijn om goed te zijn.”
 • “Neem rustig de tijd om gelukkig te zijn. Tijd is geen snelweg tussen de wieg en het graf, maar ruimte, om te parkeren in de zon!”
 • “Mens zijn, een goed mens zijn, dat is het enige belangrijke in het leven.”
 • “Het is een verloren dag als je niet gelachen hebt.”
 • “We moeten leren het kwaad te bestrijden, zonder iemand kwaad te doen.”
 • “Bloemen geef je niet met je handen, maar met je hart.”
 • “Kijk naar de hemel en zing omdat de zon gratis voor je schijnt.”
 • “Mensen, keer terug naar de meest eenvoudige levenswijze, naar de meest eenvoudige dingen van het leven. Naar tevredenheid, naar goedheid, naar vriendschap! Leer weer te leven!”
 • “Liefde kan van elk huis een stukje hemel maken.”
 • “Geluk kun je niet kopen. Wat een geluk!”

Meer inspiratie vind je op de website van Bond Zonder Naam.

Heb je een ander leuk initiatief bedacht? Schrijf - teken - knutsel - bak - naai – fotografeer - … samen met je zus, broer, mama, papa of alleen tegen corona in geuren en kleuren. Maak een foto van je werkje of plekje, deel je foto op Facebook en/of Instagram met #oudsbergentegencorona of stuur je foto via e-mail naar communicatie@oudsbergen.be.

Denk in deze moeilijke tijden aan je eenzame vrienden en familie. Een telefoontje of videochat kost weinig moeite. Corona krijgt Oudsbergen niet klein, #oudsbergentegencorona. 

Nog meer leuke tips

 • Maak een kleurrijke vlaggenlijn met koord, oude zakdoeken, restjes stof, oude lakens, lege wc-rolletjes, wol, papier, … en versier ze met tekeningen van bloemen of dieren. Hang deze vlaggenlijn aan de voorgevel van je woning of appartement of voor het raam.
 • Knutsel fleurige papieren bloemen en zet er enkele samen in een pot of vaas, gevuld met zand of kiezelsteentjes. Plaats je bloemenpot voor het raam van de voorgevel van je woning of appartement.
 • Teken of schilder een verhaal op een heel groot stuk papier, karton of oud laken en plaats het voor het raam aan de voorgevel van je woning of appartement.
 • Bak koekjes, cake of taart en versier ze met de #oudsbergentegencorona of andere leuke verzinsels en hersenspinsels waar je onmiddellijk vrolijk van wordt. Wie weet heb je thuis nog een lekker streekproduct dat je erin kan verwerken?
 • Of schrijf een gedichtje, waar je je gevoelens in deze bizarre tijd kwijt kunt of waarmee je eenzame mensen een goed gevoel geeft.
 • Fotografeer een leuk plekje in je tuin of je lievelingsplekje in huis. Of neem een foto vanuit het raam waar je verblijft, waar jij je geborgen voelt.

Opgelet: ga hiervoor niet naar de winkel, maar gebruik materiaal wat je thuis en in je tuin hebt. Dat is meteen een pak goedkoper. Laat dus je creativiteit de vrije loop en maak gebruik van alles wat je in je omgeving vindt. Hou het ondertussen veilig en gezond. Veel plezier!

Wie is Phil Bosmans?

Vele Oudsbergenaren kennen Phil ondertussen wel, maar voor diegenen die hem nog niet kennen, schetsen we kort zijn leven.

Phil Bosmans werd op 1 juli 1922 geboren in Gruitrode. Het gezin verhuisde in 1938 naar Genk. De zorg voor anderen leerde hij er van zijn moeder. Dankzij een tante studeerde hij in het ‘Montfortaans Seminarie’ in Rotselaar waar de studenten van een betere wereld droomden. Phil werd priester en leidde de Volksmissies en de Mariatochten in Limburg maar in 1954 werd hij zwaar ziek.

Na zijn langdurig herstel werkte hij aan de uitbouw van Bond zonder Naam in België, dat zijn levenswerk werd. Hij stond er 36 jaar aan het roer als auteur van vele spreuken, tal van boeken en oprichter van vele maatschappelijke initiatieven.

Op 17 januari 2012 stierf hij in Kontich. Datzelfde jaar kreeg het dorpsplein in Gruitrode de naam ‘Phil Bosmansplein’. Een monument in de vorm van een symbolisch huis houdt zijn nagedachtenis levend.

Phil Bosmans laat een rijke erfenis na. Met zijn positieve uitstraling was hij een en groot voorbeeld in de jaren 70 en 80. Hij schreef talrijke spreuken om mensen te helpen met een woord, een steun en een troost. Zijn boodschap leeft verder, verweven in de noden van de huidige tijd, waar mensen op zoek zijn naar een warmere samenleving met een plaats voor iedereen.Zijn spreuken kunnen vandaag licht brengen in deze nare Coronavirusperiode. Hij inspireert en geeft een positief gevoel, een gevoel dat verbondenheid kan scheppen, zonder fysiek bij elkaar te zijn.

#OudsbergenTegenCorona, door Maud en Eef
#OudsbergenTegenCorona, door Maud en Eef
#OudsbergenTegenCorona, door Amber, Senne en June
#OudsbergenTegenCorona, door Amber, Senne en June