109 Oudsbergenaren werden opgelicht in 2020 - Kijk uit voor internetfraude

Gepubliceerd opdonderdag 6 mei 2021 om 09:45
In 2020 heeft politie CARMA 109 aangiftes genoteerd van Oudsbergenaren die het slachtoffer waren van internetfraude. Hoe kan je internetfraude herkennen en hoe ga je ermee om?

Tips tegen internetfraude

Internetfraudeurs zijn inventief en proberen met een gesprek, een goed uitziende e-mail of een bericht je vertrouwen te winnen om je zo te beroven. Dit zijn vaak voorkomende technieken van fraudeurs:

  • Je krijgt een bericht of e-mail dat er een pakketje voor je klaar ligt bij de post. Dit kan je afhalen nadat je eerst een klein bedrag voor verzendkosten moet betalen.
  • Je krijgt een bericht of e-mail van een deurwaarder met de mededeling dat er een achterstallige betaling open staat. Bij niet tijdige betaling wordt de inboedel opgeladen.
  • Je ontvangt een e-mail of je wordt opgebeld door een incassobureau om een achterstallige betaling te doen.
  • Je krijgt een telefoontje van zogenaamde Microsoft-medewerkers met de mededeling dat je computer gevaar loopt. Na betaling kunnen de ‘medewerkers’ van Microsoft de computer virusvrij maken.
  • Je koopt iets via een tweedehandssite en om de verkoper zekerheid te geven over je rekeningnummer, moet je eerst een klein bedrag overschrijven.
  • Je krijgt van je bank een bericht dat je bankkaart verlopen of geblokkeerd is. Je moet je pincode ingeven om zo een nieuwe kaart aan te vragen.
  • Je krijgt van je bankinstelling een telefonische oproep met de mededeling dat criminelen een belangrijke som geld van je rekening aan het overschrijven zijn. Je kan dit voorkomen door je geld voorlopig te parkeren op een nieuw veilige rekening en je wordt gevraagd je pincode door te geven om deze transactie te kunnen uitvoeren.
  • Je krijgt een sms van je (klein)kind met de mededeling dat zijn of haar GSM stuk is en dat ze je contacteren met een nieuwe gsm-nummer. Je (klein)kind zit in de problemen en vraagt om dringend geld over te schrijven op een bepaald rekeningnummer.

Criminelen leiden je dikwijls naar een URL waarbij ze op je computer of smartphone de betaling kunnen meevolgen. De fraudeurs zijn dan in bezit van je bankkaartgegevens en pincode zodat ze zelf geld van je rekening kunnen halen. Ga nooit in op dergelijke berichten of betalingsaanvragen.

Wees behoedzaam. Denk steeds goed na wat je op het internet doet en welke privégegevens je publiceert. Ben je toch opgelicht? Doe dan zeker aangifte bij de lokale politie.

Tips om internetfraude te voorkomen