Oudsbergenaren bouwen mee aan hun buurt

Gepubliceerd opwoensdag 5 mei 2021 om 17:30
De komende jaren zet onze gemeente sterk in op 'zorgzame buurten'. De eerste buurt die we onder de loep nemen, is Nieuwe Kempen.

Een zorgzame buurt is een plaats waar iedereen zich thuis voelt, waar er voldoende ontmoetingskansen zijn en waar buurtbewoners elkaar helpen. Om zulke buurten te creëren en aan te passen aan de noden van de bewoners, werken we samen met RIMO Limburg en met de bewoners, professionele hulpverleners en sleutelfiguren in de buurt. De eerste buurtanalyse loopt momenteel in Nieuwe Kempen.

Tijdens zo’n buurtanalyse leren we de (zorg)noden, mogelijkheden en dynamieken in de buurt kennen. Daarvoor gaan we in gesprek met de buurt. We vragen aan de verschillende actoren in de buurt hoe zij hun buurt beleven en wat ze graag zouden willen veranderen.

De voorbije twee maanden spraken we al met professionelen en sleutelfiguren uit Nieuwe Kempen. Dat zijn bijvoorbeeld de dokter, de apotheker, de thuisverpleging, de wijkagent, de schooldirecteur, vrijwilligers en verenigingen in de buurt… Deze en volgende maand vinden de gesprekken met de buurtbewoners plaats. Op basis van die gesprekken stelt de gemeente nadien met alle actoren samen een buurtactieplan op. Dat volledige proces – van buurtanalyse tot buurtactieplan – wordt de komende jaren herhaald voor de andere kerkdorpen in Oudsbergen.

Wil je meer weten over buurtgerichte zorg in Oudsbergen? Je kan alle informatie nalezen op www.oudsbergen.be/buurtgerichte-zorg of in het infomagazine van 5 mei. 

Wist je dat… je de infokranten en -magazines ook op onze website kan lezen?

Bekijk hier de infokranten en magazines