Oudsbergen is een kindvriendelijke gemeente!

Gepubliceerd opdinsdag 15 dec 2020 om 09:10
Op 15 december mocht onze gemeente het label "Kindvriendelijke gemeente" in ontvangst nemen. Dat label toont dat het welzijn van kinderen en jongeren ons nauw aan het hart ligt. Daarnaast willen we hen een stem geven over alle zaken die zij zelf belangrijk vinden.

Na een lange procedure van onderzoek en voorbereiding, mag gemeente Oudsbergen zich officieel een kindvriendelijke gemeente noemen.

Een jaar lang werd onderzocht wat de gemeente al goed deed en waar nog uitdagingen lagen. Op basis van die bevindingen, werden prioriteiten bepaald en werd een ambitieus strategieplan uitgewerkt. Een strenge jury beoordeelde het dossier en nodigde onze gemeente uit om een woordje uitleg te geven. Onze medewerkers slaagden erin om op de vragen van de jury te antwoorden en konden haar overtuigen dat Oudsbergen kindvriendelijkheid hoog in het vaandel draagt. 

Kindvriendelijkheid is meer dan speeltuintjes en jeugdbewegingen. Ook andere aspecten van het beleid zijn belangrijk voor kinderen en jongeren. Zo is er bijvoorbeeld mobiliteit, vrije tijd, ruimtelijke ordening... Als we onze gemeente kunnen verbeteren voor kinderen en jongeren, zal ze verbeteren voor iedereen. Want kindvriendelijk is mensvriendelijk. 

Het lokaal, kindvriendelijk beleid wordt gedragen door alle medewerkers en diensten binnen de gemeente. Zo wordt er een brede ‘jeugdreflex’ gecreëerd. Met het label toont Oudsbergen de kinderen en jongeren dat hun stem telt en dat ze mee aan Oudsbergen kunnen bouwen. In de toekomst zal er veel worden ingezet om kinderen en jongeren zich goed in hun vel te laten voelen. 

Voor meer uitleg en een overzicht van de kindvriendelijke projecten: www.oudsbergen.be/kindvriendelijkoudsbergen