Onze gemeente voorziet 48 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd opmaandag 21 mrt 2022 om 15:29
Onze gemeente voorziet crisishuisvesting voor 48 Oekraïnse vluchtelingen. Hiervoor huren we een gebouw van blauwe bessenbedrijf Schrijnwerkers in Gruitrode.

Het gebouw van het blauwe bessenbedrijf doet gewoonlijk dienst als verblijf voor seizoensarbeiders. Vanaf deze week wordt het gebouw gebruikt voor de opvang voor oorlogsvluchtelingen. De 48 opvangplaatsen zijn verdeeld over 12 afzonderlijke kamers en beschikken over voldoende bedden, sanitaire ruimtes, keukens en het nodige comfort.

De eerste vluchtelingen zijn al onderweg. Een interne gemeentelijke taskforce zorgt ervoor dat de crisis stapsgewijs maar snel wordt aangepakt. Ook externe ondersteunende organisaties helpen hiermee. De inwoners worden goed ontvangen en begeleid. We voorzien een persoonlijk aanspreekpunt, medische en psychologische ondersteuning en allerlei andere bijstand. In de eerste dagen wordt catering voorzien, maar daarna kunnen de vluchtelingen zelf aan de slag in de keukens. De duur van de opvang is nog onduidelijk, maar het staat vast dat de opvangplaatsen beschikbaar zullen blijven zolang dit nodig is.

Oudsbergenaren kunnen zich daarnaast nog steeds aanmelden voor de begeleiding of opvang van de vluchtelingen. Op www.oudsbergen.be/oorlog-in-oekraine vind je hiervoor alle nodige info en de inschrijflink.