Ophokplicht voor pluimveehouders

Gepubliceerd opzaterdag 8 jan 2022 om 06:02
In een pluimveebedrijf in Bocholt werd een geval van vogelgriep vastgesteld. Daarom geldt er een ophokplicht voor pluimveehouders in Oudsbergen.
In een pluimveebedrijf in Bocholt werd een geval van vogelgriep vastgesteld. Daarom geldt er een ophokplicht voor pluimveehouders. Hobbyhouders moeten hun pluimvee binnen of onder netten voeren en laten drinken. Dat is nodig om het risico op besmetting te beperken.
De ophokplicht geldt voor alle soorten gevogelte, zowel voor professionelen als voor hobbyhouders van pluimvee en andere vogels. Onder hobbyhouders worden ook gezinnen verstaan die enkele kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers die soms honderden sierdieren, sportduiven of andere vogels hebben. Deze maatregelen worden in de eerste plaats genomen om de dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen. De voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten de kippenren of het vogelhok te houden.

Ophokplicht

Wie in de beschermingszone valt, dient al het pluimvee op te hokken of af te schermen. Het afschermen kan gebeuren door de dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.

Daarnaast moet je al je vogels binnen voederen en drenken of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.

Meer info

Wil je meer informatie over de vogelgriep en de ophokplicht? Je vindt alle informatie terug op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.