De wisselvallige zomers zorgen niet alleen voor hittegolven, maar geregeld ook voor wateroverlast. Hoe kan je je daar in de toekomst tegen wapenen? Je tuin en voortuin ontharden is een eerste stap.
Waarom is ontharden belangrijk voor jouw huis en tuin?
Een groene tuin met weinig verharding laat meer water de grond in sijpelen. Kan het water bij lange en felle regenbuien niet de grond in? Dan is de kans op overstroming veel groter. Hoe meer water in de grond dringt, hoe beter ook het grondwater op peil blijft. Zo is er tijdens warme periodes voldoende en betaalbaar drinkwater.
Een tuin met weinig verharding is ook een aangename plek om te vertoeven. Je vindt er meer verkoeling, je ademt gezondere lucht in en trekt allerlei leven in je tuin aan.
Hoe begin je eraan?
Je tuin ontharden hoeft geen groot karwei te zijn. Er zijn vast heel wat kleine plekjes in je tuin die je eenvoudig kan vergroenen. Hieronder vind je vijf manieren die variëren van kleine ingrepen tot grotere werken.
1. Plant een boom, haag of border
Richt je tuin zo groen mogelijk in, maar vermijd grote vlakken gazon. Varieer je beplanting in grootte, vorm en soort. Grotere planten zoals bomen, hagen en grote struiken bieden je een schaduwplek. Bloemenweides, borders en laag struikgewas bieden een schuilplaats, voeding en misschien zelf een nest aan insecten, vlinders, vogels en egels.
Houd je van kleur in je tuin? Plant dan verwilderingsbollen, zoals krokussen. Die bloembollen breiden zichzelf uit en vormen na enkele jaren een prachtige bloemenzee. Kies voor vroege en late bloeiers zodat je zo lang mogelijk van het kleurenpalet kan genieten.
Voor een inheemse boom of haag kan je een gemeentelijke subsidie aanvragen.
2. Hergebruik je regenwater
Vang het regenwater op in een regenton of regenwaterput. Dat water kan je gebruiken voor je tuin, om je toilet door te spoelen, om schoon te maken en ook voor je wasmachine. Regenwater is vaak zelfs zachter is dan leidingwater. Zo gaan je toestellen langer mee. Maar let op, je regen- en drinkwater mogen niet gemengd worden.
Heb je geen regenwaterput? Leg dan een wadi aan. Dat is een groene, ondiepe kuil of greppel in je tuin, waarin je regenwater stroomt via de regenpijp. Een vierkante meter van 20 centimeter diep kan al snel een honderdtal liter regenwater bufferen.
3. Richt je voortuin groen in of maak een geveltuintje
Voortuinen bepalen mee het straatbeeld. Hoe groener, hoe aangenamer de straat. Haal enkele tegels aan je gevel weg en zet er een klimplant. Na enkele jaren is je hele gevel prachtig bedekt met groen en bloemen. Zet als kers op de taart een bank in je voortuin. Je creëert in een wip een nieuwe ontmoetingsplek voor jou en je buren.
4. Onthard je oprit, parkeerplaatsen en paden
Zijn er delen van je oprit, paden of parkeerplaatsen die snel groen worden en waar vaak onkruid staat? Dan gebruik je ze niet frequent en vormen ze de ideale plaats om te ontharden. Denk bijvoorbeeld aan een pad met gras of houtsnippers.
Of kies voor waterdoorlatende verharding:
- brede voegen tussen de stapstenen,
- betonklinkers met gaten,
- grindgazon voor je parkeerplaats,
- houten terrasplanken,
- een karrespoor als inrit,
- ...
Een grindstrook naast de verharding vangt het overtollige water op en laat het traag de grond in sijpelen.
5. Vergroen je dak
Een groendak is een dak waarop je planten laat groeien. Heb je geen regenwaterton, dan vangen de planten een groot deel van het water op. Bij felle buien raken je riool of put minder snel vol en daalt de kans op wateroverlast.
In de zomer koelt het dak je ruimte eronder en verbruikt je airco minder energie. Bovendien zijn zonnepanelen op een groendak een goed idee. De panelen worden minder warm, raken minder snel oververhit en produceren dus meer energie.
Wil je verharden? Vraag een omgevingsvergunning aan
Verhard je rond je huis of in je tuin? Dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Dat geldt niet alleen voor een oprit of terras, maar ook voor kunstgras, kiezels, een zwembad, zwemvijver of siervijver.
Vraag advies aan een tuinranger
Ook de Tuinrangers kunnen je een handje helpen. Zij geven je gratis advies op maat.