Mezenkastjes om eikenprocessierups te bestrijden

Gepubliceerd opvrijdag 18 mrt 2022 om 14:54
De eikenprocessierups zorgt ieder voorjaar voor heel wat overlast. Als diervriendelijkste gemeente van Vlaanderen wil Oudsbergen de bestrijding van de rupsen zo ecologisch mogelijk aanpakken en hangt daarom 100 mezenkastjes verspreid over de hele gemeente.

Koolmezen en pimpelmezen eten de larven van de eikenprocessierups maar al te graag. Een studie heeft aangetoond dat één mezenjong zo’n 800 rupsen eet op twee weken tijd. Ieder mezennest heeft 8 à 14 kuikens. Ze zijn dus een ideale en ecologische manier om de eikenprocessierups te bestrijden. Bovendien eten de mezen niet alleen de larven, maar ook de poppen en vlinders.

Het gemeentebestuur heeft 100 nestkastjes gemaakt en hangt ze op plaatsen waar de eikenprocessierups veel voorkomt, maar waar het moeilijk is om te sproeien. Denk aan het Joekelbos of het toeristisch fietsroutenetwerk in Donderslag. We krijgen daarvoor ondersteuning van het LIFE-project van de Europese Unie. Dat project houdt zich bezig met het ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van pesticiden.

Net zoals andere jaren besproeit het gemeentebestuur de eiken in het voorjaar preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel dat enkele nachtvlinders, waaronder de eikenprocessierups, infecteert. Dat gebeurt eerst op de openbare plaatsen en daarna, na aanvraag, op privégrond.

Alle info over de eikenprocessierups