Over dit project
Nieuwe Kempen is een unieke kern in Oudsbergen, met veel troeven én uitdagingen. Met het masterplan wil het gemeentebestuur samen met bewoners, organisaties en verenigingen werken aan een toekomstgerichte buurt: een plek waar jong en oud zich thuis voelen, met ruimte voor ontmoeting, groen, zorg en ontspanning. Het biedt een kader voor nieuwe, concrete projecten die vanaf 2026 opgestart en uitgerold kunnen worden.

Historiek
Fase 1: ideeënmarkt en overlegmomenten
De buurt dacht al actief mee tijdens een ideeënmarkt in mei 2022 en tijdens verschillende overlegmomenten met verenigingen, de jeugdraad, de school, de kerkfabriek en sportclubs.
Tijdens diezelfde periode werd het project 'Zorgzame buurten' opgestart in Nieuwe Kempen. Een opbouwmedewerker van SAAMO Limburg trok samen met enkele medewerkers van het gemeentebestuur de wijk in om te luisteren naar de bezorgdheden en ideeën in de wijk. De voorbije jaren is Nieuwe Kempen uitgegroeid tot een warme, verbonden kern. Er is een wijkwerking met maandelijkse activiteiten in het buurthuis en wijkfeesten, de opstart van een jongerenwijkwerking, een kerkenbeleidsplan... En er werd al met de wijk overlegd over andere thema's, zoals mobiliteit, wijkrenovatie, ouder worden... Daarom willen we vanuit die nieuwe blik opnieuw naar het masterplan kijken.
Fase: bespreking van het concept-masterplan
In juni 2025 denken we samen na over de herinrichting van de wijk tijdens een dialoogcafé. In het najaar van 2025 wordt het plan afgewerkt.
Schrijf je in voor het dialoogcafé
Volgende fasen
Het masterplan vormt nadien een visie en een gedragen kader waarin nieuwe ideeën kunnen groeien. Dat kader biedt duidelijkheid over wat de mogelijkheden en beperkingen in Nieuwe Kempen zijn. Het geeft richting aan toekomstige investeringen, ruimte voor samenwerking tussen bewoners en partners en het is een houvast wanneer de leefomgeving en publieke voorzieningen in Nieuwe Kempen ontwikkeld en ingericht worden.
Waarom een masterplan?
De wijk Nieuwe Kempen is volop in beweging. Er liggen verschillende kansen in de wijk:
- Meer ontmoetingsplekken voor jong en oud, zowel binnen als buiten. Er is vandaag weinig plek om elkaar spontaan te ontmoeten.
- Een duurzame oplossing voor de kerk, die steeds minder gebruikt wordt en op termijn leeg zal komen te staan. Herbestemming biedt kansen voor de hele buurt.
- Opwaardering van de publieke ruimte, die nu vooral functioneel is ingericht en weinig uitnodigt tot verblijf, spel of ontmoeting.
- Een vervangings- of vernieuwbouw van De Krinkel, die zowel als buurthuis als kinderopvang niet meer voldoet aan de normen van deze tijd.
- Die kansen vragen om een duidelijke langetermijnvisie. Het masterplan brengt alle elementen samen in één geheel, en vormt zo het vertrekpunt voor gerichte investeringen en concrete projecten.
Het masterplan wil deze uitdagingen aanpakken met een samenhangende, gedragen visie voor de toekomst van Nieuwe Kempen.
Over welke zones gaat het masterplan?
Zone kerk en school:
De kerk wordt herbestemd. We onderzoeken hoe de kerk in de toekomst een nieuwe invulling kan krijgen als multifunctionele ontmoetingsruimte voor de buurt, waar buurtbewoners samenkomen en activiteiten organiseren. We denken ook na over de herinrichting van de open ruimte rond het voetbalveld tot een groen, centraal buurtpark waar jong en oud elkaar kunnen vinden. Op die manier verkennen we hoe we de leefkwaliteit en speelruimte in de wijk kunnen versterken.
Zone buurthuis De Krinkel en sportvelden
De sportzone rond het buurthuis wordt opgewaardeerd, met ruimte voor sporters en de jeugd.
Het speelterrein rond het buurthuis werd in 2024 en 2025 al vernieuwd.
Extra zone: de verbinding tussen Nieuwe Kempen en Dennenweelde
De deelkern Nieuwe Kempen bestaat uit twee wijken: Nieuwe Kempen en Dennenweelde. Die zijn van elkaar gescheiden door de Weg naar Zwartberg. Beide wijken vormen samen één sociale en functionele eenheid, en krijgen daarom één toekomstvisie. De herinrichting van de Weg naar Zwartberg vormt daarin bijvoorbeeld een belangrijke stap. Er wordt dan ook gezorgd voor een veilige oversteek.

Dialoogcafé
Schrijf je in voor het dialoogcafé
Op donderdag 26 juni kunnen buurtbewoners, lokale partners en verenigingen hun ideeën en bezorgheden over hun wijk delen tijdens een dialoogcafé. Er zijn verschillende thematafels over het concept-masterplan waar ze kunnen meedenken. Ze schuiven door van tafel naar tafel. Die input helpt het plan sterker, beter en gedragen te maken.
- donderdag 26 juni
- start om 19 uur, deuren open vanaf 18.45 uur
- De Krinkel, Resedastraat 10, Nieuwe Kempen
- Status
- Deelkern