Maand van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Gepubliceerd opdonderdag 1 okt 2020 om 12:00
De maand oktober is de internationale maand in de strijd tegen borstkanker. Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Laat dan van je 50ste tot en met je 69ste elke twee jaar een screeningsmammografie nemen.

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek moedigt vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.

  • Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.
  • Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.
  • Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

Stel je deelname niet uit. De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen. Meer info over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in coronatijden? Surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/het-bevolkingsonderzoek-borstkanker-tijdens-corona-covid-19

Meer weten over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.