Masterstudenten architectuur gaan aan de slag in Neerglabbeek

Gepubliceerd opmaandag 12 sep 2022 om 13:37
Masterstudenten architectuur en interieurarchitectuur van de UHasselt strijken gedurende twee weken neer in Neerglabbeek. Ze gaan er in gesprek met omwonenden, plaatselijke verenigingen en organisaties en zullen iets bouwen binnen het thema geestelijke gezondheid.

De twee laatste weken van september is Neerglabbeek de locatie van een live project. Meer precies gaat het over de site van ontmoetingscentrum Elckerlyc. Masterstudenten architectuur en interieurarchitectuur van de UHasselt strijken er gedurende twee weken neer. Ze gaan er in gesprek met omwonenden, plaatselijke verenigingen en organisaties. En ze steken er de handen uit de mouwen om letterlijk iets te bouwen, op schaal 1/1. Het achterliggende thema is geestelijke gezondheid.

Een live project is een reĆ«le en tastbare architectuurinterventie, meestal in de publieke ruimte. Omdat er telkens eerst een ontwerpproces is, kan het eindresultaat onmogelijk op voorhand gekend zijn. De ruimtelijke interventie is echter geen doel op zich. De bedoeling is dat er gedurende twee weken ontmoetingen en debatten plaatsvinden en dat de studenten nieuwe, en vooral ruimtelijke, inzichten genereren in een complex thema. Een live project opent nieuwe perspectieven, altijd op het snijvlak van het ruimtelijke en het sociale. Het legt niet noodzakelijk voor eens en altijd iets vast.

Het live project werkt met een concrete opdrachtgever. In dit geval is dat de sociale organisatie Het Steger, die heel wat ervaring heeft inzake geestelijke gezondheid en zorg. Het Steger en UHasselt werken voor het live project samen met het lokaal bestuur van Oudsbergen en met SAAMO, dat actief is rond zorgzame buurten. Via het live project hoopt Het Steger een sluimerende zorgvraag, ook aanwezig in landelijk gebied, te kunnen detecteren. Tegelijkertijd onderzoekt het live project hoe een ingreep in de publieke ruimte een dergelijke vraag kan opvangen, en dat door het ontwerpen en bouwen van een prototype.

De site van Elckerlyc is op vrijdag 30 september, vanaf 15u30, de locatie van een afsluitend event waarop iedereen welkom is. Voor omwonenden biedt dat de gelegenheid om met andere ogen naar een gekende plek te kijken.