Laat je vaccineren

Gepubliceerd opwoensdag 16 sep 2020 om 19:30
Zwanger, 50+, diabetes of chronisch ziek? Heb je een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Verblijf je in een instelling of werk je in de gezondheidssector? Dan behoor je tot de groep van risicopersonen en is het sterk aanbevolen om je te laten vaccineren vanaf 15 oktober.

Voor wie is de griepvaccinatie belangrijk?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
  • Iedereen ouder dan 65 jaar en met de corona-epidemie vanaf 50 jaar.
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Waarom laat je je best vaccineren?

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je na vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Nu dit jaar ook het coronavirus circuleert, is griepvaccinatie meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse
griepgolf, kan dat ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep. Laat je dus vaccineren, zo help je jezelf én de zorgverleners. En hou je een bed vrij voor een coronapatiënt

Vraag je vaccinatie aan

Behoor je tot de risicogroep? Vraag je vaccinatie vanaf 15 september aan bij je huisarts en haal het af bij je apotheek vanaf 1 oktober. Vanaf dan is er verminderd remgeld.

Behoor je niet tot de risicogroep? Vanaf 15 november is het pas duidelijk of ook jij je kan laten vaccineren. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins.

Meer info? Raadpleeg je huisarts of neem een kijkje op www.laatjevaccineren.be.