Kindvriendelijke begraafplaats

Kinderen hebben een heel eigen manier om met afscheid en verlies om te gaan. Als kindvriendelijke gemeente vinden we het belangrijk om ook met hun beleving rekening te houden. Daarom hebben we op de begraafplaats van Gruitrode enkele elementen geplaatst die kinderen helpen bij het uiten en onder woorden brengen van hun gevoelens.

Hoe werken die elementen nu precies? Dat ontdek je in de informatieve folder die je onderaan de pagina kan downloaden.

Doordacht teamwork

Het idee ontstond in 2017 en vond veel bijval bij professionals, zoals therapeuten die dagdagelijks met rouwende kinderen werken. Samen met een docente en enkele studenten creatieve therapie aan Hogeschool PXL dachten we een concept uit. We vertrokken vanuit de theorie rond rouwverwerking en gaven er een creatieve twist aan.

Ruimte voor gevoelens

Kinderen in rouw gaan door een rollercoaster aan emoties. Ze willen begrijpen, maar moeten ook ruimte krijgen om af te rekenen met hun gevoelens. Wat die gevoelens ook zijn: vreugde, verdriet, angst, boosheid… De elementen helpen hen hierbij.
Voor kinderen is ‘spelen’ een belangrijke vorm van communicatie. Daarom hebben de elementen een speels karakter. Het zijn echter geen speeltuigen. Een begraafplaats blijft eerst en vooral een serene plek waar iedereen in alle rust moet kunnen vertoeven.

Contact