KRC Genk compenseert struisgras op terrein in Oudsbergen

Gepubliceerd opmaandag 11 sep 2023 om 16:18
Het terrein waar KRC Genk in het najaar van 2024 een nieuw trainingscomplex zal bouwen, is grotendeels begroeid met een biologisch waardevolle struisgrasvegetatie. De club zal daarom het struisgras compenseren in het natuur- en bosgebied 'Donderslag' in Oudsbergen.

Vier jaar geleden startte KRC Genk met de plannen voor een nieuw trainingscomplex voor het eerste elftal. Hiervoor werd onlangs de omgevingsvergunning goedgekeurd waardoor de werken van start kunnen gaan in het najaar van 2024. Voor de club kan starten met de effectieve bouw moet ze in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos een natuurcompensatie uitvoeren.

Met het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Genk is overeengekomen dat de oppervlakte van de struisgrasvegetatie die verwijderd moet worden voor de realisatie van het trainingscomplex 1 op 1 gecompenseerd wordt in de buurt van de projectsite. Struisgrasvegetatie is een historisch permanent graslandtype dat beschermd is door het natuurdecreet en daarom beschouwd wordt als een verboden te wijzigen vegetatie. Het wordt dan ook gezien als biologisch zeer waardevol voor de regio.

Concreet zal een landbouwterrein van meer dan 3 hectare in natuurgebied Donderslag omgebouwd worden tot natuurlijk struisgras. KRC Genk kocht het terrein aan en kreeg een omgevingsvergunning van gemeentebestuur Oudsbergen om de werken uit te voeren.

De werken zullen worden uitgevoerd in verschillende fasen, waarvan de eerste start op maandag 18 september. In de eerste fase gebeuren de nodige graafwerken en ophogingen van de grond. Daarna zal het afgegraven struisgras uit Genk overgebracht en aangelegd worden in Oudsbergen. De werken zullen twee tot drie weken duren.

Locatie van het terrein: