Hoe kan jij je steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming?

Gepubliceerd opdinsdag 16 nov 2021 om 09:02
De afgelopen weken hebben wereldleiders samengezeten in Glasgow om de klimaatopwarming te bespreken, en hoe deze ingeperkt kan worden. Ook jij kan je steentje bijdragen om dit probleem aan te pakken.

De Federale Overheid stelde twaalf klimaattips op die jij kan volgen om de klimaatopwarming tegen te gaan:

1. Woon in een energiezuinige woning

Om energie te besparen, doe je er goed aan om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Energie besparen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Banken bieden hiervoor vaak goedkopere groene leningen aan.

2. Kies voor hernieuwbare energie

Het is nog niet evident om je huis te verwarmen zonder fossiele brandstoffen. Zeker gas zal nog lange tijd onvermijdelijk blijven. Maar dan kan je op zijn minst opteren voor een zuinige gascondensatieketel of een hoogrendementsketel. Verder kan je kiezen voor een groene energieleverancier. Indien mogelijk kan je ervoor kiezen om zonnepanelen te leggen of een zonneboiler te installeren.

3. Leef energiezuinig

Op talloze manieren kan je energie besparen zonder levenskwaliteit te verliezen. Denk maar aan toestellen zoals een computer of tv niet in slaapstand laten staan, je kleren aan de wasdraad drogen, je lampen vervangen door bij voorkeur ledlampen, enkel de kamers verlichten waar je toeft, de verwarming een graadje lager zetten en zo meer. En natuurlijk ook enkel de meest energiezuinige huishoudtoestellen aanschaffen (A++ of A+++).

Installeer liever geen airco. Bij warm weer kan je je huis koel houden met de gepaste zonnewering, door de vensters op de koelste momenten open te zetten en door minder te koken.

4. Maak je dagelijkse verplaatsingen zo duurzaam mogelijk

Natuurlijk is een auto soms onvermijdelijk. Maar waar de afstand het toelaat, kan je je te voet, met de fiets of met de step verplaatsen. Voor langere afstanden kunnen openbaar vervoer, carpooling of een deelauto een volwaardig alternatief zijn. Als je dichter bij je werk woont, hoef je je meteen al veel minder te verplaatsen.

Wil je zelf een auto en is een elektrische of hybride wagen nog te duur, neem dan bij voorkeur een kleinere wagen (met relatief lage CO2-uitstoot) in plaats van een terreinwagen.

5. Eet lokaal, seizoensgebonden en minder vlees

Eet bij voorkeur lokaal en seizoensgebonden, en koop enkel die voedingsmiddelen die je echt nodig hebt. Je vindt groente- en fruitkalenders op internet. Ook minder vlees eten is zeker een aanrader, de vegetarische alternatieven zijn echt lekker. De besparing op watergebruik en CO2-uitstoot is bovendien enorm. Een vegetarisch dieet leidt tot 63% minder uitstoot, een veganistisch zelfs tot 70%. Als je vlees eet, kies dan waar mogelijk voor lokaal en duurzaam geproduceerd vlees van hogere kwaliteit in plaats van ingevoerd vlees.

Probeer je afval te beperken. Zo kan je onverpakt voedsel kopen of in een groter formaat. Of een drinkfles en herbruikbare rietjes gebruiken.

6. Kleed je elegant én milieuvriendelijk

Textiel produceren eist een grote tol voor het klimaat. Daarom kan je er alvast voor kiezen je kleren zo lang mogelijk te gebruiken. Of ze te ruilen of een tweedehands leven te geven. Er bestaan ook labels voor ecologische kledij en je kan de voorkeur geven aan materialen zoals linnen of hennep. Kledingstukken waarvan je moeilijk kan scheiden, kan je gewoon (laten) herstellen.

Ook het wassen van kleren heeft zijn impact. Kies daarom voor ecologische wasproducten en draag je kleren zo lang mogelijk alvorens ze te wassen.

7. Denk groen als je aankopen doet

Nieuwe spullen kopen kan leuk zijn. Maar heb je ze echt nodig? Vind je ze niet evengoed – of zelfs in een originelere versie - in de kringloopwinkel? Hebben ze voldoende kwaliteit en zullen ze lang genoeg meegaan? Bestaan er geen varianten in natuurlijke materialen die gemakkelijker te recycleren zijn? Kan je verpakking vermijden? Is het niet voordeliger – economisch én ecologisch – om in een grotere hoeveelheid te kopen? Je koopt ook beter bij de lokale handelaar.

Uiteindelijk zullen we moeten evolueren naar een “minder materiële economie”: minder gericht op hebbedingen en meer op niet-materiële zaken zoals een creatieve hobby, beleving, meer zorg voor familie en vrienden, gezellig tafelen, dichtbijvakanties, …

8. Kies voor duurzaam reizen

Echt duurzaam reizen, bestaat dat? Of moeten we vooral minder vaak, minder ver, trager en langer reizen? Wat er ook van zij, er bestaan heel wat mogelijkheden om je reis duurzamer te maken. Zo kan je voor de minder verre reizen de trein nemen.

9. Communiceer zo ecologisch mogelijk

Ecologisch communiceren, hoe doe je dat? We gebruiken allemaal wel een smartphone, tablet, computer… Daar zitten een pak mineralen in die vaak afkomstig zijn van vervuilende mijnen. Om die vervuiling te beperken, kunnen we onze elektronische toestellen tweedehands kopen of kiezen voor duurzame merken zoals de Fairphone.

Zo lang mogelijk je toestellen gebruiken, helpt ook. Of ze laten herstellen – in een repair café bijvoorbeeld - in plaats van ze bij het geringste mankement weg te gooien. Zijn ze werkelijk helemaal kapot, breng ze dan naar een inzamelpunt.

Ook het bekijken van films en video’s in streaming gaat met veel energie lopen. Indien mogelijk, download je beter eerst de film alvorens hem te bekijken. Ook mails sturen met (zware) bijlagen verslindt energie. Beperk daarom het aantal bestemmelingen van je mail en maak je bijlage zo klein mogelijk, bijvoorbeeld door haar te comprimeren.

10. Wees zuinig met water

De productie van kraantjeswater vergt natuurlijk energie. Maar water wordt ook steeds meer een kostbaar goed als gevolg van de klimaatverandering en de ermee gepaard gaande lange droogteperioden. Zeker in Vlaanderen is de situatie vrij kritiek. Wees dus zuinig met water!

Dat kan op tal van manieren: een aparte knop aan het toilet voor kleine boodschappen, liever (kort) douchen of aan de lavabo wassen dan een bad nemen, het spoelwater van je groenten hergebruiken in de tuin of elders, kraantjeswater drinken – al dan niet gefilterd – in plaats van flessenwater, regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen of je planten te gieten … Ga ook af en toe na of je geen lekken hebt. Heb je een tuin, vermijd dan zoveel mogelijk de grond te verharden. Wil je een oprit, kies dan voor een waterdoorlatende verharding (grindsteentjes, grastegels…) in plaats van asfalt of beton.

11. Zorg voor meer groen en voor bossen

Heb je een tuin, probeer dan af te zien van het klassieke gazon omzoomd met een tuinafsluiting. Op een eenvoudige manier kan je meer variatie aanbrengen waardoor je tuin ook een stuk aangenamer wordt om in te toeven.

Veel bossen gaan verloren omdat er land nodig is voor de massale productie van goedkoop vlees en veevoer. Door minder vlees te eten, bescherm je dus meteen onze bossen.

Vermijd ook producten met palmolie zoals chocopasta, ontbijtgranen, chips en cosmetica. Er bestaan palmolievrije alternatieven. Palmolie is verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing.

12. Laat je geld duurzaam renderen

Kies voor een duurzame bank of op zijn minst voor duurzame beleggingsfondsen. Regelmatig worden duurzame projecten aangeboden waar je een kleine of grotere som in kan investeren. Denk aan de productie van biomethaan of de bouw van een zonnepark of duurzaam vastgoed.