Kerken

De kerkelijke bouwkunst in Oudsbergen schetst een evolutie van romaans over gotiek naar een modernistische bouwstijl: elke kerk heeft haar eigen karakter. De kerken kan je bezoeken met een gids na reservatie.

Sint-Hubertuskerk

In Neerglabbeek kan je de oorspronkelijke romaanse bouwstijl van de Sint-Hubertuskerk bewonderen. Deze kerk uit de 13de eeuw werd gebouwd met ruwe steenblokken (breuksteen) en Maaskeien. Omstreeks 1459 werd het gotische koor en middenschip gebouwd. In 1668 werd het schip verbouwd, in de 19de eeuw werden de zijbeuken verbreed, in 1934 werd het schip vergroot en in 1994 werd de kerk gerestaureerd. Een ommuurd kerkhof omringt het kerkgebouw.

Adres: Loostraat 8

Sint-Martinuskerk

De laatgotische Sint-Martinuskerk van Meeuwen dateert uit verschillende periodes. De toren, de middenbeuk en het transept zijn uit de tweede helft van de 15de eeuw. In de 19de eeuw werden de zijbeuken van de kerk verbreed. Na een blikseminslag in 1909 werd de kerktoren verhoogd tot 45 m. Wegens toename van de bevolking werd de kerk in 1935 opnieuw uitgebreid. Sindsdien is de kerk eigendom van de gemeente. Ondertussen is de kerk beschermd en is er een restauratiedossier ingediend. In de kerk staat oa. een zeldzaam 19de-eeuws orgel van Bivignat.

Adres: Dorpsstraat 51

O.L.V.-Tenhemelopneming

In 1157 was er in Wijshagen voor het eerst sprake van een kerkgebouw, opgetrokken in Maaskeien. In 1726 werden er grote herstellingswerken uitgevoerd. In de 19de eeuw werden kerk en toren vervangen door een neoromaans gebouw en tenslotte werd in 1968 de kerk vervangen door de huidige zaalkerk, gebouwd in een modernistische stijl. Enkel de toren en het rechthoekig koor bleven bewaard. Je kan er een reeks waardevolle religieuze beeldsnijwerken uit de 16de eeuw bewonderen.

Adres: Kerkstraat z/n

Sint-Gertrudiskerk

De huidige Sint-Gertrudiskerk van Gruitrode dateert van de 15de eeuw. Deze laatgotische kruisbasiliek werd gebouwd met mergelsteen en arduin. De kerk werd opgetrokken met financiële steun van de ridders van de Duitse Orde. Van Commandeur Adriaan van Bylandt is er in de kerk nog een grafsteen aanwezig. Buiten zijn nog enkele 17de-eeuwse grafkruisen te zien.

Tijdens restauratiewerken in 1989 ontdekte men bouwresten uit de Karolingische en de Romaanse tijd. Na brand in 1909 werd het schip verlengd en de toren vernieuwd. Van 1989 tot 1991 vond opnieuw een restauratie plaats. Het is de hoogste kerk van alle parochies.

Adres: Pastoriestraat 2

Sint-Harlindis & Relindiskerk

De parochie Ellikom is zeer oud, de stichting dateert vermoedelijk uit de 9de eeuw. Het 12de eeuws Romaans kerkje werd in 1842 volledig gesloopt en vervangen door een neoclassicistische kerk. De huidige, moderne bakstenen kerk werd tussen 1958 en 1960 volgens de plannen van architect Jan Dreesen gebouwd. Deze kruisbasiliek heeft een vrijstaande toren.

Adres: Brogelerweg 1

O.-L.-Vr. der Kempen

Adres: Zonnebloemstraat z/n

Sint-Jozefkerk

Adres: Weg naar Opoeteren 174

Sint-Lambertuskerk

De kerk is opgetrokken in Maaslands-Gotische stijl. De westertoren is het oudste gedeelte en bestaat uit mergelsteen. Dit deel van de kerk dateert uit circa 1300. Het schip en het koor zijn uit de 16de eeuw. Na een derde uitbreiding in 1928 kreeg de kerk zijn huidige vorm. Bij de kerk horen enkele kunstschatten o.a.:

  • Beeld van de H. Norbertus uit ca. 1750 van witgeschilderd hout.
  • Beeld van O.-L.-Vrouw met kind uit het begin van de 16de eeuw, van ontkleurde eik.
  • Gekleed beeld van O.-L.-Vrouw met kind uit de 17de eeuw, kleding is uit de 20ste eeuw.
  • Doopvont uit 1772. Voet en bekken zijn van beschilderd hout, het deksel is van geel koper.

Adres: Gildenstraat z/n