Internationaal rijbewijs

Maak een afspraak

Inhoud

Als u naar een land reist dat uw rijbewijs (Europees model) niet erkent, hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Het internationaal rijbewijs is een “vertaling” van het nationaal rijbewijs en wordt uitgereikt door de gemeente van uw woonplaats. U moet dit steeds samen met uw Europees rijbewijs gebruiken. 

Voorwaarden

Het internationaal rijbewijs mag aangevraagd worden door iedereen die in het bezit is van een geldig Belgisch/Europees rijbewijs.

In België mag u alleen met een internationaal rijbewijs rijden als u niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet u dus op verzoek altijd uw  elektronisch rijbewijs tonen.

Procedure

U vraagt het internationaal rijbewijs aan in de gemeente waar u bent ingeschreven.

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van 3 jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Als uw internationaal rijbewijs afloopt, als u het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet u een nieuw exemplaar aanvragen in de gemeente. 

Wat meebrengen

Wat meebrengen bij de aanvraag:

  • Elektronische identiteitskaart (eID) of verblijfstitel
  • Recente, gelijkende foto
  • Geldig Belgisch/Europees rijbewijs.

Wat meebrengen bij het afhalen:

  • Elektronische identiteitskaart of verblijfstitel.
  • Uw verlopen/beschadigd internationaal rijbewijs of in geval van verlies/diefstal een verklaring door de Belgische politie.
  • Volmacht + kopie van uw eID of verblijfstitel indien het rijbewijs door iemand anders wordt afgehaald.

Kostprijs

Een internationaal rijbewijs kost 16 euro.

Uitzonderingen

Buitenlands ambassadepersoneel moet zich met de diplomatieke identiteitskaart wenden tot de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken om het internationaal rijbewijs te verkrijgen.

Gerelateerde items

Contact