Hoe verloopt de Vlaamse vaccinatiecampagne?

Gepubliceerd opvrijdag 22 jan 2021 om 14:10

Fasering van januari tot juni

De volledige vaccinatiestrategie is onderverdeeld in verschillende fasen om zo de meest kwetsbare groepen het best te beschermen en de individuele immuniteit geleidelijk te verhogen. Deze maand werden de eerste vaccins verdeeld over enkele woonzorgcentra.

  • Na de bewoners en het personeel in de woonzorgcentra komen in februari de zorginstellingen, het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en de zorgverleners in de eerste lijn aan de beurt.
  • Begin maart gaat de brede vaccinatiecampagne van start in de vaccinatiecentra. Daarbij richt men zich eerst op de 65-plussers en risicopatiënten. Vanaf april worden burgers ingeënt die een kritische functie in essentiële sectoren vervullen.
  • De inenting van de algemene bevolking (18+) wordt in juni voorzien.

Om zoveel mogelijk Vlamingen de kans te geven zich zo snel mogelijk te laten vaccineren, richt de Vlaamse Regering via de eerstelijnszones en lokale besturen tot 120 vaccinatiecentra op. De mate waarin de leveranciers erin slagen om ons van de nodige vaccins te voorzien, bepaalt de snelheid van vaccinatie.

Meld je aan als vrijwilliger!
Wil je een handje toesteken in het vaccinatiecentrum? Meld je dan aan via het webformulier.

De vijf meestgestelde vragen

1. Zijn de vaccins wel veilig?

De vaccins werden getest op tienduizenden mensen, ook op ouderen en kwetsbaren. Al die studies zijn kritisch en onafhankelijk onderzocht door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Pas nadat voldoende aangetoond werd dat de vaccins van goede kwaliteit, werkzaam en veilig zijn, werden ze goedgekeurd om toe te dienen. Er zijn milde bijwerkingen vastgesteld, maar die gaan snel voorbij. De risico’s van Covid-19 zijn véél groter.

2. Hoe weet je dat je aan de beurt bent?

Wanneer jij aan de beurt bent om een vaccin te ontvangen, word je uitgenodigd via een brief, e-mail of sms, met daarin een vermelding van dag, uur en locatie. Daarbij krijg je de optie om te bevestigen, te weigeren, of de afspraak te verplaatsen.

3. Waar moet ik mij laten vaccineren?

De vaccinaties vinden eerst plaats in de zorgvoorzieningen en de ziekenhuizen, nadien op een locatie in jouw buurt. Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Wanneer je daar niet kan geraken om gegronde redenen, word je gevaccineerd door een van de mobiele vaccinatieploegen.

4. Wanneer kan ons normale leven weer starten?

Wanneer iedereen de kans gekregen heeft om zich te laten vaccineren en meer dan 70% van de bevolking dat ook gedaan heeft. Dat hangt af van hoeveel vaccins er wanneer komen. Maar dat hangt ook af van jou. Laat je dus zeker vaccineren wanneer je aan de beurt bent.

5. Moet ik de coronaregels blijven volgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, want we kunnen niet iedereen tegelijkertijd vaccineren. Daarom moeten we er samen voor blijven zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Ook als je gevaccineerd bent, moet je de zes gouden regels respecteren: draag je mondmasker, ontsmet je handen, houd afstand, volg de regels over nauwe (knuffel)contacten, doe activiteiten het liefst buiten en denk aan kwetsbare mensen.