Hinder op Centrumstraat en Dorpsplein in Opglabbeek van 17 tot 26 oktober

Gepubliceerd opdinsdag 4 okt 2022 om 14:16
Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf 17 oktober aan een verlichte en gekleurde voetgangersoversteekplaats op het Dorpsplein in Opglabbeek. Ook het fietspad tussen de Hoeverkerkweg en bushalte wordt vernieuwd. De werken hebben vertraging opgelopen en duren nog tot woensdag 26 oktober.

Aangepaste oversteekplaats, fietspad en parkings

De oversteekplaats voor voetgangers aan supermarkt Delhaize wordt definitief opgebroken. Voetgangers kunnen voortaan enkel nog oversteken via de veiligere en beter zichtbare oversteekplaats aan de Hoeverkerkweg. Die wordt nu extra geaccentueerd met heldere verlichting en een regenboogmotief.

Aansluitend wordt de fietsenstalling verplaatst en wordt een nieuw fietspad aangelegd in de verharde berm tussen de Hoeverkerkweg en de zuidzijde van de bushalte. Bijgevolg worden ook de parkings ter hoogte van dit punt aangepast. Dit zijn al enkele voorbereidende werken zodat in 2023 de aanleg van de vernieuwde fietspaden aan de rotonde vlotter verloopt.

Lokale omleiding, beperkte hinder

Tijdens de werken geldt er éénrichtingsverkeer vanaf de rotonde richting Gruitrode. Verkeer uit de Hoeverkerkweg kan nog links afslaan naar de rotonde.

Het verkeer komende van Gruitrode en Louwel wordt gedurende één week omgeleid via de Speeltuinstraat, Manestraat,Droogstraat en komt uit aan Elcado op de Weg naar Zwartberg. Voor wandelaars en fietsers blijft de hinder beperkt.

De werken starten op 17 oktober en duren één week. Erna kan het nieuwe fietspad in gebruik genomen worden. De betonwerken zullen nog twee weken verder uitharden. Infrastructuurwerken zijn sterk afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan steeds wijzigen.

Openbaar vervoer

  • Van Bree/Louwel richting As/Nieuwe Kempen rijden de bussen om via de Gildenstraat – Droogstraat – Ophovenbosstraat – Weg naar Zwartberg. Er is een tijdelijke halte voorzien op de Weg Naar Zwartberg t.h.v. de Keurslager.
  • Van Nieuwe Kempen/As richting Bree/Louwel is de halte verplaatst naar het Dorpsplein t.h.v. het CM kantoor.

Infosessie op 12 oktober

Het gemeentebestuur organiseerde een infosessie om deze en toekomstige aanpassingen in het centrum toe te lichten. Hier kan je de presentatie bekijken: 12102022 - Infosessie herinrichting Opglabbeek centrum.pdf1,6 Mb(pdf)

Meer info over de aanpassingen in Opglabbeek centrum