Hemelwater- en droogteplan

Om de strijd tegen de gevolgen van langdurig droge periodes en wateroverlast aan te gaan, heeft gemeente Oudsbergen een hemelwater- en droogteplan opgemaakt.

Omschrijving

Door de gevolgen van de klimaatverandering wordt verwacht dat er in de toekomst in de zomer tot 50 procent minder neerslag zal vallen en in de winter tot 30 procent meer.

Daarom heeft het gemeentebestuur een werkgroep samengesteld om in samenwerking met Fluvius een actieplan op te stellen. De werkgroep bestaat uit allerlei belanghebbenden die regelmatig in aanraking komen met wateroverlast of droogteschade.

Het plan formuleert oplossingen voor het hele Oudsbergse grondgebied. We streven in onze gemeente naar robuust waterbeheer door te ontharden, regenwater te hergebruiken, te bufferen en vertraagd af te voeren en door water te lozen via gescheiden riolering. In het plan staan 58 concrete acties die we in de komende jaren in Oudsbergen gaan ondernemen. Denk aan de vele infrastructuurprojecten waarbij we gescheiden riolering aanleggen. Maar ook de ontharding van bermen en de sensibilisering van onze inwoners maken deel uit van het plan.

Je vindt een overzicht van alle actiepunten op korte en lange termijn in het plan: Hemelwater- en droogteplan Oudsbergen.pdf65,8 Mb(pdf)

Het hemelwater- en droogteplan kadert in de Blue Deal van de Vlaamse regering. De Blue Deal is een actieprogramma dat de droogteproblematiek in Vlaanderen op een structurele manier wil aanpakken.

Aangepast op dinsdag 28 mei 2024 om 20:28