Snelheidsremmers Gruitroderbaan

De situatie

De Gruitroderbaan in Meeuwen krijgt dagelijks heel wat sluipverkeer te verwerken. Daar bovenop wordt er vaak te hard gereden. In het verleden werden er al snelheidsremmende bloembakken geplaatst om dat probleem aan te pakken.

Nu wil het gemeentebestuur in overleg met de bewoners er permanente snelheidsremmers installeren. Deze plannen werden met de omwonenden besproken tijdens een digitale infovergadering op dinsdag 2 februari.

Waarom snelheidsremmers?

Snelheidsremmers, het woord zegt het zelf, zorgen ervoor dat automobilisten vertragen. Bovendien zorgen snelheidsremmers ervoor dat het 'minder aangenaam' wordt om door de straat te rijden, waardoor de straat minder als sluiproute gekozen wordt. De combinatie van die factoren moet de veiligheid in de straat verhogen.

Locaties

Dit zijn de locaties die op 2 februari werden voorgesteld:

Deze locaties werden bepaald in functie van:

  • de huidige bloembakken (vooraan de straat)
  • de bochten in de straat
  • de zijstraten
  • de inritten van de woningen

Timing

De start van deze werken is voorlopig uitgesteld. We bekijken momenteel of en hoe het mogelijk is om proefopstellingen te plaatsen die zo dicht mogelijk aanleunen bij het eindresultaat. Daarnaast herbekijken we of er extra snelheidsremmers geplaatst moeten worden. Daarna evalueren we opnieuw met de omwonenden.

Zodra de werken effectief gestart zijn, wordt er 2 tot 3 werkdagen per snelheidsremmer gewerkt. Daarna moet die nog ongeveer 2 dagen uitharden. Je kan dus 1 werkweek tellen per remmer.

Tijdens de aanleg wordt de weg volledig afgesloten en moet je dus omrijden. De omleidingen worden ter plaatse duidelijk aangegeven met signalisatie. Iedere woning blijft wel steeds bereikbaar.

Infovergadering

De omwonenden werden uitgenodigd op een infovergadering op dinsdag 2 februari. Hier kan je de presentatie herbekijken: 2021-02-02 Infovergadering - snelheidsremmers Gruitroderbaan.pdf2,9 Mb(pdf)