Naam, logo en gemeentewapen

Betekenis

De naam Oudsbergen verwijst naar een aantal landduinen op de grens van beide gemeenten, waarvan de Oudsberg de grootste is. De Oudsberg is de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen en is ook de naam van het omliggende natuurgebied. Dit gevarieerde en uitgestrekte heide-, bos- en duinenlandschap van 3000 ha is kandidaat UNESCO-werelderfgoed. Het gebied staat ook gekend voor zijn uitzonderlijke fauna en flora.

De kleuren in het logo verwijzen naar het zand, water en groen dat in de gemeente aanwezig is. De cirkels die in elkaar overlopen symboliseren de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Traject

De nieuwe gemeentenaam werd tijdens een participatief traject door de inwoners gekozen. Eerst konden alle inwoners namen voorstellen. Daarna selecteerde een volksjury van 46 inwoners de vier beste namen. Ten slotte konden alle inwoners ouder dan 12 jaar hun stem uitbrengen. Met ruim 62 procent van de stemmen kwam Oudsbergen als overduidelijke winnaar uit de bus.

Het nieuwe logo werd op 26 juni aan de gemeenteraden voorgesteld. Net zoals bij de zoektocht naar een nieuwe gemeentenaam, konden ook hier de inwoners ouder dan 12 jaar stemmen. Zo’n 731 inwoners en personeelsleden brachten hun stem uit. Zij kozen met 79 procent van de stemmen massaal voor het bovenstaande logo, dat warm en modern is en waarin de vorm en kleuren verwijzen naar de rijke natuur en de onderlinge verbondenheid.

Gemeentewapen

Het gemeentewapen en de vlag zijn erg gelijkend:

Gemeentewapen

Gemeentevlag

Betekenis

De horizontale balken in geel en rood verwijzen naar het graafschap Loon

In plaats van 10 horizontale balken, zoals gebruikelijk was bij verwijzingen naar het graafschap Loon, werd er voor acht balken gekozen. Deze acht balken verwijzen naar de acht woonkernen.

De groene en gele balken aan de rechterzijde verwijzen naar de bossen en het goudkleurige zand van de Duinengordel en Oudsberg.

De twee golvende blauwe lijnen verwijzen naar het vele water van vennen en beken.

Traject

Het gemeentewapen van Oudsbergen werd op 4 juli 2022 goedgekeurd door een ministerieel besluit. Het gemeentewapen werd gekozen nadat in het voorjaar van 2022 een stemming bij de inwoners was georganiseerd. Zij konden kiezen tussen twee verschillende wapenschilden, die door een werkgroep werden ontworpen. De werkgroep bestond uit vier geëngageerde inwoners, een ambtenaar en een schepen en werd bijgestaan door de Vlaamse Heraldische Raad. 

Heraldische beschrijvingen

De heraldische beschrijving van het gemeentewapen is als volgt:

Geschuind 1. gedwarsbalkt van goud en van sinopel van zes stukken 2. gedwarsbalkt van goud en van
keel van acht stukken, over de deellijn heen een golvende schuinbalk van zilver, geboord van lazuur. 

De heraldische beschrijving van de gemeentevlag is als volgt:

Geschuind 1. acht even hoge banen van geel en van groen 2. acht even hoge banen van geel en van
rood, over de deellijn heen een golvende schuinbalk van wit, geboord van blauw.