Enorme houten fiets-hoofden zetten fietsende kinderen in de kijker

Gepubliceerd opvrijdag 17 sep 2021 om 11:31
Aan de Daltonschool in Meeuwen en Royke in Gruitrode werden enorme houten fietshoofden gemaakt. Zij maken deel uit van het traject ‘Helden van de schoolstraat’, met als doel om kinderen op een veilige manier met de fiets naar school te laten rijden.

Het is moeilijk om de enorme sculpturen aan de scholen te missen. Deze grote hoofden zijn gemaakt uit hout, met één zijde deels opgemaakt uit fietswielen en bovenop nog een fiets. Het idee erachter is letterlijk fietsen in de hoofden van de mensen te krijgen. De sculpturen werden gemaakt van gerecycleerde materialen door Atelier Recup.

Het initiatief maakt deel uit van het project Mobilab. Het doel van Mobilab is om een veilige en aangename schoolomgeving te creëren, om zo de kinderen ambassadeurs van de fiets te maken. Onder de slogan ‘Helden van de schoolstraat’ organiseren we allerlei zichtbare initiatieven, zoals deze hoofden. Over enkele weken volgen ook nog straatversiering en parklets. Een parklet is een mobiele ontmoetingsplaats die één of meerdere parkeerplaatsen inneemt en zo aantoont hoeveel ruimte auto’s in beslag nemen. Deze parklets worden in eerste instantie aan de Daltonschool en Royke geplaatst, maar kunnen later op andere plekken in de gemeente gebruikt worden.

Veilige schoolomgevingen en fietsverbindingen zijn voor het gemeentebestuur enorm belangrijk. Als kindvriendelijke gemeente hechten we natuurlijk extra belang aan de veiligheid in de schoolomgevingen. Recent werden er ook Ocotopuspalen geplaatst in de schoolomgevingen, om de aandacht op fietsende kinderen te vestigen.

Verder wordt er ook nog aan een schoolrouteplan en verkeerseducatieve route (VERO) gemaakt voor de twee betrokken scholen. De VERO's zijn circa 4 km lang en hebben als doel verschillende verkeerssituaties in de leefomgeving van de kinderen op een veilige manier aan te leren. De VERO's worden binnenkort beschikbaar via een kaart, routebeschrijving, een handleiding, infoborden en bewegwijzering. Volgend jaar wordt er dan ook voor alle andere scholen een schoolrouteplan aangemaakt.