Duinengordel fietsroute

Spot de Commanderij van de Duitse ridderorde en de eeuwenoude Sint-Gertrudiskerk. Even verderop rij je het natuurgebied Duinengordel
binnen. Daarna fiets je door de Itterbeekvallei en passeer je het Sint-Hubertuskerkje in Neerglabbeek dat dateert uit de 13e eeuw.

Praktisch

  • Startplaats: 't Goed Geluk, Venhovenstraat 19
  • Afstand: 34,3 km
  • Knooppunten 34 – 33 – 70 – 527 – 526 – 262 – 35 – 570 – 36 – 31 – 571 – 261 – 34
  • Download het GPX-bestand: duinengordel-fietsroute.gpx40,9 Kb(gpx)

8 hoogtepunten onderweg

1. Monument voor Phil Bosmans

Een doorzichtig huis, dat is het monument dat hulde brengt aan de overleden pater Phil Bosmans (1922-2012). Het symboliseert zijn ouderlijke huis in Gruitrode, waar Phil zijn jeugd doorbracht. Ontdek er zijn biografie en informatie over zijn levenswerk: Bond Zonder Naam.

Phil Bosmansplein z/n

2. Sint-Gertrudiskerk

Deze laatgotische kruiskerk werd aan het begin van de 15de eeuw opgetrokken in mergelsteen in opdracht van landcommandeur Ivan van Cortenbach, ridder van de Duitse Orde. In 1911 werd de kerk na een brand hersteld.

Pastoriestraat 2

3. Zwartven

Tussen de knooppunten 34 en 33 ligt één van de mooie vennen in het natuurgebied Duinengordel. Laat je bekoren door enkele typische soorten die hier thuis zijn: de dodaars (een watervogel), de heikikker, de blauwe glanzenmaker (libel), ...

4. Geuzenbaan

Aan knooppunt 526 kom je op de ‘Geuzenbaan’, een lange dreef, centraal gelegen in Duinengordel. Over de herkomst van deze benaming 'geuzenbaan' is er geen eensgezindheid. Volgens de lokale mythe trok de Hollandse veldheer Willem de Zwijger (Willem van Oranje) hier omstreeks 1568 voorbij met zijn ‘Geuzenleger’. Ze vermeden het centrum van Gruitrode omwille van de Duitse Orde die er zich in het begin van de 15de eeuw vestigde. Volgens historicus Jo Corstjens zou geuzenbaan een verbastering kunnen zijn van Giès(e)baan. De baan liep immers recht naar het erf van de familie Ghijsen, Gieze in het dialect.

5. Blauwe bessenplantage

Op 500 meter van knooppunt 526 ligt de Blauwe bessenplantage van de familie Schrijnwerkers. Proef er de heerlijke blauwe bessen of pluk ze zelf tijdens de zomermaanden. Een buitenautomaat bedient je op elk moment van de dag. Workshops en rondleidingen zijn mogelijk mits reservatie vooraf.

Oudsbergerweg 121

6. Oudsberg

Duinengordel, deel van het Nationaal Park Hoge Kempen, biedt een gevarieerd landschap met vennen, heide, grote landduinen en bossen. Tussen de knooppunten 526 en 262 tref je de Oudsberg op 1,5 km verwijderd van de fietsroute. Na knooppunt 570 rijd je Solterheide binnen, het bosgebied bij uitstek. Aan de rand van dit Kempens Plateau word je zelfs omringd door heuse ‘bergen’!

7. Sint-Hubertuskerk

Dit romaans kerkje dateert van voor 1283 en bevindt zich in de buurt van knooppunt 571 in het centrum van Neerglabbeek. De westertoren werd gebouwd met veldkeien. Het bovengedeelte is uit mergelsteen opgetrokken en stamt uit de 14de eeuw. In 1994 werd het kerkje gerestaureerd.

Loostraat 8

8. Commanderij van Gruitrode

In het begin van de 15de eeuw vestigde de Duitse ridderorde zich in het kasteel te Gruitrode. De Commanderij Gruitrode was sindsdien één van twaalf commanderijen met de landcommanderij (Alden) Biesen in Bilzen als hoofdzetel. Tijdens de Franse tijd (1794-1814) werd het kasteel privébezit na een openbare verkoop. Sinds 2012 is de gemeente Oudsbergen trotse eigenaar van de gebouwen. Zij worden in de loop van de volgende jaren gerestaureerd en krijgen een cultureel-toeristische invulling.

Kasteelstraat 2

Even pauze?

Proef de Oudsbergse gastvrijheid in de fietscafés en restaurants. Een verfrissend drankje, een ‘drupke’, een ambachtelijk ijsje of een lekker
streekgerecht. Geniet met volle teugen.

LINK HORECA