Duinengordel maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen

  • 4 februari 2020

Op 31 januari werd het Masterplan 20-40, het plan om het Nationaal Park Hoge Kempen 2x zo groot, 2x zo mooi en 2x zo sterk te maken, overhandigd aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Dat gebeurde tijdens de installatievergadering van de stuurgroep van het Nationaal Park. Het Masterplan bevat de toekomstvisie voor de natuur en biodiversiteit van het park, maar heeft ook aandacht voor uitdagingen zoals het verbinden van nieuwe deelgebieden en ontsnippering.

De eerste mijlpaal is er alvast: het Nationaal Park Hoge Kempen breidt uit van 60 naar 120 km², met een mozaïek van bossen, heide, vennen, landduinen, mijnterrils en grindplassen. Het verbindt voortaan tien gemeenten met elkaar: As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal.

De nieuwe deelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen zijn Duinengordel, Bergerven en Thorpark ten noorden en het Munsterbos op de grens met Haspengouw in het zuiden. De Bosbeekvallei, grenzend aan het Nationaal Park, krijgt extra aandacht als “Ecologisch Impulsgebied” en verbindt de noordelijke deelgebieden met elkaar.

Lees verder op de website van Duinengordel